ΔΙΕΘΝΗ

Θάνατος οροθετικού βρέφους η μητέρα του οποίου θεωρούσε μύθο το AIDS

θάνατος-οροθετικού-βρέφους-η-μητέρα-τ-61833

Έρευνα ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Ρωσία μετά τον θάνατο ενός οροθετικού βρέφους ηλικίας 4 μηνών, η μητέρα του οποίου αρνείτο οποιαδήποτε θεραπεία καθώς πίστευε ότι ο ιός HIV είναι ένας «μύθος», μια τάση που προκαλεί ανησυχία στις ρωσικές αρχές.

«Οι γιατροί του νοσοκομείου Ivanomatrioninski (στο Ιρκούτσκ, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη) διαπίστωσαν τον θάνατο ενός κοριτσιού ηλικίας 4 μηνών που είχε προσβληθεί από πνευμονία, ενώ η μητέρα του, που είναι οροθετική, αρνείτο οποιαδήποτε φροντίδα για εκείνη και το μωρό της», επεσήμανε σε ένα δελτίο τύπου το τοπικό παράρτημα της Επιτροπής Έρευνας.

Η γυναίκα κατηγορείται για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κάθειρξης έως 2 έτη.

Η μητέρα διαγνώστηκε με τον ιό του AIDS πριν από πέντε χρόνια, αρνήθηκε ωστόσο να υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία. Επιπλέον, αρνήθηκε και το μωρό της, που γεννήθηκε επίσης οροθετικό, να δεχθεί ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο για την αντιμετώπιση του AIDS.

«Η μητέρα υποστηρίζει ότι ο ιός HIV είναι ένας μύθος», εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του κέντρου Βασίλι Μπουτσίνσκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι είναι οροθετικοί και περίπου 90.000 άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, οι μισοί από τους ασθενείς υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή, εν μέρει λόγω της έλλειψης φαρμάκων, ωστόσο στην περίπτωση ορισμένων διότι αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού.

Πολλοί ασθενείς με AIDS έχουν πεθάνει εξαιτίας της έλλειψης θεραπείας τους τελευταίους μήνες στη Ρωσία, μεταξύ τους ένα κοριτσάκι 10 ετών τον Αύγουστο. Οι γονείς της αρνούνταν να υποβληθεί σε θεραπεία.

Οι αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για αυτήν την τάση, την οποία ενθαρρύνουν δημοφιλείς ομάδες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αρνούνται την ύπαρξη του AIDS.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου