ΔΙΕΘΝΗ

Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία: Αεροσκάφος έκανε ανθυποβρυχιακές πτήσεις κοντά στη Β.Αμερική

επίδειξη-δύναμης-από-τη-ρωσία-αεροσκά-67137

Σε μια επίδειξη ισχύος ρωσικό αεροσκάφος έκανε ανθυποβρυχιακή εκπαιδευτική πτήση μέσω του Βορείου Πόλου κοντά στις ακτές της Βόρειας Αμερικής για πρώτη φορά από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Το αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για την πτήση ή τον ακριβή τύπο του αεροσκάφους, τονίζοντας μόνον ότι έγινε «για πρώτη φορά από τη σοβιετική εποχή».

Όλα αυτά την ώρα που η Ρωσία ενισχύει την άμυνά της στις βόρειες ακτές της στον Αρκτικό Ωκεανό, καθώς από την αρχή του χρόνου αυξήθηκε κατά 50% ο εφοδιασμός του Βόρειου Στόλου με οπλικά συστήματα, στρατιωτικό εξοπλισμό και «πέντε πολεμικά ταχύπλοα, επτά σκάφη υποστήριξης, εννέα αεροσκάφη και δέκα συστήματα αντιραντάρ», όπως είπε ο Σόιγκου, ενώ σ’αυτά προστίθεται και το παγοθραυστικό Ilya Muromets, το πρώτο που ναυπηγήθηκε ειδικά για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία κατασκευάζει πυρετωδώς στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανακαινίζει παλαιότερες, στέλνει περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό στην περιοχή της Αρκτικής καθώς με το λιώσιμο των πάγων ανοίγονται νέες θαλάσσιες οδοί, ενώ κάτω από την τεράστια παγωμένη επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού κρύβονται τεράστιοι φυσικοί πόροι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αντιπροσωπεύουν το 16-26% των αποθεμάτων της γης που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Κομμάτι από την πίτα αυτή των κοιτασμάτων έχουν διεκδικήσει μέχρι στιγμής και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου