ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσιογράφοι δυσφημίζονται, λογοκρίνονται και φυλακίζονται στην Αίγυπτο

δημοσιογράφοι-δυσφημίζονται-λογοκρ-69570

Καθώς η Αίγυπτος προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές στις 26-28 Mαρτίου, με το αποτέλεσμα σχεδόν εκ των προτέρων γνωστό, οι Reporters Without Borders (RSF) με ανακοίνωσή τους εκφράζουν βαθειά ανησυχία για τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου όπου επιβάλλεται απόλυτος έλεγχος στα ΜΜΕ.

Τέσσερα χρόνια μετά την «εκλογή χωρίς αντίπαλο» του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην προεδρία με 96,9% των ψήφων, θεωρείται βέβαιη η επανεκλογή του ως επικεφαλής της χώρας, όπου τα ΜΜΕ θεωρούνται ως βασικός εχθρός του.

Στην Αίγυπτο του στρατηγού αλ- Σίσι, άλλοι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στις 28 Φεβρουαρίου. Όπως μετέδωσε από την Ουάσινγκτον η «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων», κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσει τον ρεπόρτερ Mai El-Sabagh και τον εικονολήπτη Ahmad Mustafa, του ιστότοπου Raseef22, της Αλεξάνδρειας επειδή σύμφωνα με την αστυνομική κατηγορία «πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ χωρίς άδεια». Οι δύο φυλακίσθηκαν «ως ύποπτοι για τρομοκρατία και για την κατοχή φωτογραφικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάδοση “fake news”».

Οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) έχουν ήδη με προηγούμενη ανακοίνωσή τους καταδικάσει τον Τυποκτόνο νόμο που εφαρμόζεται από τότε που οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία το 2013.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ήδη σε προεκλογικό λόγο του την 1η Μαρτίου είχε προειδοποιήσει τους δημοσιογράφους πως «σε περίπτωση που δυσφημίσουν ή προσβάλλουν αστυνομικούς ή στρατιωτικούς, τότε θα θεωρηθούν ότι διέπραξαν προδοσία», είχε μεταδώσει το Reuters.

Στην ανακοίνωση των RSF υποστηρίζεται πως «επικρατεί ατμόσφαιρα υποψίας και εχθρότητας απέναντι στα ΜΜΕ της Αιγύπτου με δραματικά επακόλουθα, μια και όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι φυλακίζονται με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ακόμη και με την δημοσίευση ανεξάρτητης πληροφορίας. Οι αιγυπτιακές αρχές όχι μόνον ελέγχουν ασφυκτικά τα αιγυπτιακά Μέσα αλλά δυσφημούν τα διεθνή ΜΜΕ».

Η δημοσιογραφική οργάνωση κάνει έκκληση για την απελευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων και να σταματήσει η λογοκρισία».

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου