ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Διαδηλωτές απαίτησαν «δικαιοσύνη» για δημοτική σύμβουλο που δολοφονήθηκε

βραζιλία-διαδηλωτές-απαίτησαν-δικα-76654

Στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο βρέθηκαν χιλιάδες Βραζιλιάνοι, οι οποίοι την Τρίτη διαδήλωσαν, ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης, για τη δολοφονία της ακτιβίστριας δημοτικής συμβούλου Μαριέλε Φράνκο.

Η δολοφονία που διαπράχθηκε πριν από μια εβδομάδα συνεχίζει να προκαλεί έντονη συγκινησιακή φόρτιση στη χώρα.

Κρατώντας πλακάτ και πανό με συνθήματα όπως «η Μαριέλε ζει» και φωνάζοντας «δικαιοσύνη!», οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, καθώς η αγανάκτηση δεν μοιάζει να καταλαγιάζει.

«Είναι σημαντική όλη ετούτη η κινητοποίηση προκειμένου αυτό το βάρβαρο έγκλημα να μην παραμείνει ατιμώρητο. Δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για έγκλημα του κράτους», δεν αποκλείεται να πρόκειται για «έγκλημα της αστυνομίας, για να σιγήσει μια φωνή που υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 36χρονος δικηγόρος Χαφαέλ Καβάλι.

Η 38χρονη Μαριέλε Φράνκο, που καταγόταν από τη φαβέλα Μαρέ, μια από τις φτωχοσυνοικίες στο βόρειο τμήμα της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης όπου το πρόβλημα του βίαιου εγκλήματος είναι εντονότερο, είχε γίνει σύμβουλο του αγώνα των μαύρων γυναικών στη Βραζιλία εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Το αυτοκίνητο που μετέφερε τη δημοτική σύμβουλο έγινε κόσκινο από σφαίρες τη 14η Μαρτίου.
«Ποιοι σκότωσαν την Μαριέλε και τον Άντερσον;» (σ.σ. τον οδηγό της, που επίσης έχασε τη ζωή του στην επίθεση εναντίον της δημοτικής συμβούλου), έγραφε αυτοκόλλητο που μοίρασαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της πορείας.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τους μαύρους στη Βραζιλία», είπε με δάκρυα στα μάτια η Θουάνι, μια φοιτήτρια, 19 ετών, με τα μαλλιά της πλεγμένα μακριές κοτσίδες με αφρικανική μέθοδο.

Η πολεμική γύρω από τη δολοφονία της δημοτικής συμβούλου έχει στο επίκεντρό της τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν για να διαπραχθεί το έγκλημα: το τηλεοπτικό δίκτυο Globo μετέδωσε ότι ανήκαν σε μια παρτίδα που αγοράστηκε από τη βραζιλιάνικη αστυνομία το 2006. Η κυβέρνηση αντίθετα διαβεβαίωσε πως οι σφαίρες που βλήθηκαν είχαν κλαπεί πριν από χρόνια από την αστυνομία.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου