ΔΙΕΘΝΗ

Επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία

επανεκλογή-του-βλαντίμιρ-πούτιν-στην-79960

Με καταμετρημένο το 35% των ψήφων ο Βλαντνίμιρ Πούτιν εξασφαλίζει ποσοστό 73,7%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 14,5%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υπερεθνικιστής Βλαντίμρ Ζιρινόφκσι 6,6% και ακολουθεί η προσκείμενη στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ με 1,4%.

Ο Πούτιν επανεκλέγεται στην προεδρία της Ρωσίας με το 73,9% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου VTSIOM, με 76.3%, σύμφωνα με το exit poll του RIA.

Σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου VTSIOM. ο κ. Πούτιν επανεκλέγεται στην προεδρία της Ρωσίας με το 73,9% των ψήφων,

Στη δεύτερη θέση, ο υποψήφιος του Κομμουνισιτκού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν εξασφαλίζοντας το 11,2%, μπροστά από τον υπερεθνικιστή Βλαντίμρ Ζιρινόφκσι (6,7%) και την προσκείμενη στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση δημοσιογράφο Ξένια Σαμπτσάκ (2,5%) , έπειτα από μία άτονη εκλογική διαδικασία που διασφαλίζει ότι ο Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2024.

Στο 59,5% ήταν η συμμετοχή στις ρωσικές εκλογές στις 18:00 ώρα Ελλάδος, δύο ώρες πριν κλείσουν τα τελευταία εκλογικά τμήματα στο Καλίνινγκραντ.

Τα εκλογικά κέντρα έχουν πλέον κλείσει στη Μόσχα και στις περιοχές ανατολικότερα, ενώ μόλις έκλεισαν στην ευρωπαϊκή Ρωσία.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μια μη κυβερνητική οργάνωση ανέφεραν ότι έως το μεσημέρι είχαν καταγράψει 1.764 παρατυπίες, όπως περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Η επικεφαλής της ρωσικής Αρμοστείας για Ανθρώπινα Δικαιώματα διαψεύδοντας της καταγγελίες είπε πως έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί αξιοσημείωτες παραβάσεις, όπως μεταδίδει και το κρατικό πρακτορείο Sputnik.

Οι κάλπες αναμένεται να δώσουν μία ακόμα 6ετή θητεία στον Βλαντιμίρ Πούτιν με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι αποσπά σχεδόν το 70% των ψήφων.

Πηγή: ΑΠΕ

Η «Γενιά Πούτιν» ψηφίζει για πρώτη φορά

Μια γενιά Ρώσων, στην οποία ανήκει και η 19χρονη Βλαντισλάβα Ιζαϊκίνα, έχει ζήσει σχεδόν όλη της τη ζωή με πρόεδρο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και στις σημερινές προεδρικές εκλογές ψήφισε για πρώτη φορά.

Ο Πούτιν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος πριν από 18 χρόνια και επομένως οι σημερινές εκλογές ήταν η πρώτη φορά που κάποιος, ο οποίος έχει γεννηθεί περίπου όταν ανήλθε για πρώτη φορά ο Πούτιν στην εξουσία, έχει δικαίωμα να ψηφίσει. Το όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου στη Ρωσία είναι τα 18 χρόνια.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που ψήφισα γιατί θέλω να είμαι πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με μια ενεργό πολιτική στάση» είπε η Βλαντισλάβα αφού ψήφισε. «Μας δόθηκε ελευθερία, μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας και θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία».

Η Βλαντισλάβα αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιόν ψήφισε. Ούτε στον παππού της δεν το αποκάλυψε. Είπε μόνο ότι επέλεξε κάποιον που θεωρεί ότι μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τη χώρα.

«Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία η εκλογή του προέδρου είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα. Ο καθένας θα πρέπει να ψηφίσει το πρόσωπο το οποίο εμπιστεύεται».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου