ΔΙΕΘΝΗ

Τί θα συζητήσουν Μέρκελ και Μακρόν

τί-θα-συζητήσουν-μέρκελ-και-μακρόν-82818

Εδώ και μήνες ο γάλλος πρόεδρος περιμένει μια απάντηση από το Βερολίνο στο σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ επιστρέφει στο Παρίσι ως επανεκλεγείσα καγκελάριος.

Δυο μόλις μέρες μετά την επανεκλογή της η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο Παρίσι. Μαζί της έχει και τον νέο υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Ο λόγος που ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός συνοδεύει την καγκελάριο είναι ότι η συζήτηση που θα γίνει στο Παρίσι θα αφορά κυρίως θέματα οικονομικής πολιτικής. Σίγουρα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν οι απόψεις της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών συμπίπτουν σε όλα τα θέματα.

Διαφωνίες SPD – CDU

Τελευταία φαίνεται ότι εταίροι του μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες) βλέπουν πολύ διαφορετικά το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Εμμανουέλ Μακρόν.
Μπορεί μέχρι στιγμής ο Όλαφ Σολτς να εμφανίζεται συγκρατημένος γιατί γνωρίζει ότι στη Γερμανία περιμένουν να συνεχίσει την σταθερή (άλλοι θα έλεγαν την «τσιγκούνικη») δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ίδια ώρα όμως άλλοι πολιτικοί του SPD έχουν μιλήσει σχεδόν με ενθουσιασμό υπέρ του σχεδίου Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας προτείνει έναν επενδυτικό προϋπολογισμού καθώς και έναν κοινό υπουργό Οικονομικών για την ευρωζώνη. Και οι δυο προτάσεις δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Χριστιανοδημοκράτες. Η Άνγκελα Μέρκελ θέλει η ευθύνη για την δημοσιονομική πολιτική να παραμείνει στα χέρια του κάθε κράτους. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι να μη βρεθεί η Γερμανία στη θέση να πρέπει να πληρώνει για τη Γαλλία ή για άλλες χώρες χωρίς να λαμβάνει κάποιο αντάλλαγμα.

Κοινός σκοπός η ενδυνάμωση της ΕΕ

Ήδη οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) άσκησαν δριμεία κριτική στην καγκελάριο όταν συμφώνησε να αυξήσει η Γερμανία τη συμβολή της στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου θεωρεί αυτή την κίνηση ως άδεια για τις οικονομικά ασθενείς χώρες της ΕΕ να φορτώσουν τα βάρη τους στη Γερμανία. «Το μεγαλύτερο λάθος είναι να κάτσει και να πει κανείς: θέλουμε να πληρώνουμε περισσότερο. Αυτό είναι απίστευτα απερίσκεπτο και επιπόλαιο».

Παρά τις όποιες διαφωνίες πάντως, Γερμανία και Γαλλία έχουν έναν κοινό σκοπό: την ενδυνάμωση της ΕΕ. Οι δυο χώρες πρέπει να συνεργάζονται στην ΕΕ και να βρουν κοινές θέσεις, εκτιμά ο υποδιευθυντής του γερμανογαλλικού Ινστιτούτου στο Λούντβιγσκμπουργκ. Στέφαν Σάιντεντορφ. Και αυτό όχι επειδή πρόκειται για τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, ούτε επειδή είναι τόσο φιλικές οι σχέσεις των δυο χωρών αλλά επειδή οι διαφορετικές απόψεις τους είναι πλεονέκτημα για την ΕΕ: «Η συνεργασία με τη Γαλλία είναι τόσο επιτυχημένη γιατί η Γαλλία παραδοσιακά αποτελεί το αντίβαρο προς τη Γερμανία». Εάν Γαλλία και Γερμανία μπορούν να συμφωνήσουν προκύπτει συχνά ένας συμβιβασμός εκπροσώπων, ο οποίος λίγο πολύ είναι αποδεκτός απ όλους, εκτιμά Στ. Σάιντεντορφ.

Πηγή: Deutsche Welle

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου