ΔΙΕΘΝΗ

Σείστηκε η Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους

σείστηκε-η-κωνσταντινούπολη-χιλιάδε-90510

Ήταν η ομορφότερη διαδήλωση στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, σχολίασαν ορισμένοι αναλυτές. Και όχι άδικα. Ένα πολύχρωμο “ποτάμι” από γυναίκες ξεχύθηκε στην λεωφόρο του Πέρα (Ιστικλάλ, την αποκαλούν οι Τούρκοι), βροντοφωνάζοντας για τα δικαιώματά τους, που έχουν τόσο συχνά καταπατηθεί και περιφρονηθεί στην γειτονική χώρα.

Κατά σύμπτωση, ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters μας προσφέρει ένα σπάνιο στιγμιότυπο με την ελληνική σημαία να κυματίζει πάνω από το πλήθος, καθώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται το ελληνικό Προξενείο.

Είναι σαφές ότι όλες αυτές οι γυναίκες απευθύνθηκαν χθες και στον Τούρκο Πρόεδρο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει και η θέση των γυναικών ειδικότερα, παραμένουν υποβαθμισμένα και το καθεστώς Ερντογάν “κλείνει το μάτι” στις φανατικές εκδοχές του Ισλάμ.

Αυτές που θέλουν τις γυναίκες κρυμμένες στο σπίτι, σκεπασμένες κάτω από φερετζέδες και μακριά από τους χώρους εργασίας ή λήψης αποφάσεων. Στα καταπληκτικά φωτογραφικά στιγμιότυπα – πολλά από τα οποία προέρχονται από την Hurrietdailynews – διακρίνονται γυναίκες όλων των ηλικιών, από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, εργαζόμενες, σπουδάστριες και νοικοκυρές. Στα πρόσωπά τους αποτυπώνεται ενθουσιασμός, αποφασιστικότητα και πίστη, ότι η αλλαγή μπορεί να καθυστερήσει – αλλά στο τέλος θα έρθει ακόμα και στην Τουρκία…

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου