ΔΙΕΘΝΗ

Στη Βενεζουέλα πλέκουν… καλάθια με χαρτονομίσματα λόγω της υποτίμησης

στη-βενεζουέλα-πλέκουν-καλάθια-με-χα-121810

Πλανόδιοι πωλητές στη Βενεζουέλα πλέκουν καλάθια και καπέλα με χαρτονομίσματα, αφού ο πληθωρισμός ρεκόρ ύψους 13.000% στη χώρα τα έχει καταστήσει σχεδόν άχρηστα.

Η οικονομία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής εξακολουθεί να «βουλιάζει» ανεξέλεγκτα, με το μπολίβαρ να έχει ήδη χάσει το 87% της αξίας του απέναντι στο ευρώ.

Τα χαρτονομίσματα αξίζουν πλέον τόσο λίγο που τα βλέπεις συχνά πεταμένα στον δρόμο σαν σκουπίδια. Όσο για τη καθημερινή τους χρήση στις συναλλαγές, έχει επικρατήσει οι έμποροι να τα… ζυγίζουν αντί να τα μετράνε, αφού οι πολίτες πλέον χρειάζεται να κουβαλάνε εκατοντάδες χαρτονομίσματα πάνω τους για να προμηθευτούν ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα, υπάρχουν κάποιοι που καταφέρνουν να αξιοποιήσουν αυτό το φαινομενικά άχρηστο νόμισμα. Άνθρωποι όπως ο επινοητικός πλανόδιος πωλητής Wilmer Rojas, ο οποίος δημιουργεί καλάθια, καπέλα και τσάντες με τα χαρτονομίσματα του μπολίβαρ που βρίσκει πεταμένα στο δρόμο, και πουλάει τα προϊόντα του αρκετά ακριβότερα απ’ ό,τι αξίζει το υλικό τους.

Ο 25χρονος πατέρας τριών παιδιών εξηγεί γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη για τις δημιουργίες του: «Κανείς δεν δέχεται πια τα νομίσματα. Ο κόσμος τα πετάει γιατί είναι άχρηστα. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω χαρτί εφημερίδας ή περιοδικών, αλλά τα χαρτονομίσματα είναι ήδη στο ίδιο μέγεθος και έτσι γλιτώνω χρόνο από το κόψιμό τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα καπέλο από χαρτονομίσματα, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες μπολίβαρ, πωλείται συνήθως στην τιμή που κάνει ένα πακέτο τσιγάρα. Μερικές μεγαλύτερες χάρτινες δημιουργίες μπορεί να φτάσουν τα 300.000 μπολίβαρ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε ένα κιλό κρέατος.

Ο Rojas όμως δεν είναι ο μόνος Βενεζουελανός που έχει βρει έναν πρωτότυπο και επικερδή τρόπο να αξιοποιεί το υποτιμημένο νόμισμα της χώρας του. Ο 26χρονος Jose Leon, ταλαντούχος designer, ζωγραφίζει φιγούρες των Star Wars και άλλων κινηματογραφικών ηρώων πάνω από την εικόνα του Σιμόν Μπολίβαρ και άλλων ιστορικών προσώπων που απεικονίζονται στα χαρτονομίσματα.

Πελάτες από το εξωτερικό του δίνουν από 15-20 ευρώ για κάθε δημιουργία του, πράγμα που σημαίνει ότι η αξία του χαρτονομίσματος «αυξάνεται» κατά περίπου 5.000%.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου