ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο Πούτιν στον Ερντογάν: Απαγόρευση πτήσεων τουρκικών μαχητικών στη Συρία

μπλόκο-πούτιν-στον-ερντογάν-απαγόρευ-126294

Το παζάρι είναι μεγάλο. Η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα και να “κόψει” του Κούρδους από την περιοχή, καθώς νιώθει να απειλείται απ’ τη δημιουργία μιας μεγάλης περιοχής υπό κουρδικό έλεγχο σε όλο το μήκος των συνόρων της με Συρία και Ιράκ. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο σχέδιο αυτό έχει μπει τις τελευταίες ημέρες από τη “σύμμαχο” κατά τα άλλα Ρωσία. Ο Πούτιν ουσιαστικά έβαλε τρικλοποδιά στην πορεία του Ερντογάν προς την Αφρίν, απαγορεύοντας τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στη Συρία.

Μετά την απώλεια του ρωσικού μαχητικού το οποίο χτυπήθηκε από πύραυλο των ανταρτών η Μόσχα που μετέχει με την πολεμική της αεροπορία στις επιχειρήσεις στο πλευρό του συριακού στρατού στην ίδια περιοχή, αποφάσισε να αλλάξει σχέδιο δράσης και να δημιουργήσει μια ομπρέλα προστασίας για τα μαχητικά της.

Έτσι ενημέρωσε την Άγκυρα ότι δεν επιτρέπει τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στην περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό όμως οι δυνάμεις εδάφους των Τούρκων μένουν ακάλυπτες από αέρος, χάνουν ένα (ίσως το μοναδικό) πλεονέκτημα έναντι των ανταρτών. Έτσι η επιχείρηση στην περιοχή της Αφριν απειλείται με φιάσκο.

Παρά τους βομβαρδισμούς και τις μαζικές επιχειρήσεις οι Τούρκοι μοιάζουν να κερδίζουν μόνο στα… σημεία και μάλιστα με σημαντικές απώλειες.

Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 20 Τούρκοι στρατιώτες και αρκετές δεκάδες σύμμαχοί τους αντάρτες της Συρίας. Η Άγκυρα δεν μοιάζει ικανή να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας όπως θέλει στην περιοχή.

Η επιχείρηση που ήδη θεωρείται πως έχει καθυστερήσει πολύ, φαίνεται ότι μετά την κίνηση της Μόσχας απειλείται φιάσκο.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου