ΔΙΕΘΝΗ

Η πιο προληπτική μέρα της Γαλλίας είναι σήμερα και τη γιορτάζουν με… κρέπες

η-πιο-προληπτική-μέρα-της-γαλλίας-είνα-133511

Κέρματα στις κρέπες και κρέπες στην κορυφή της ντουλάπας. Γιατί η Γαλλία γιορτάζει την πιο προληπτική μέρα της στις 2 Φεβρουαρίου με κρέπες;

Το La Chandeleur γιορτάζεται 40 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα σε όλη τη Γαλλία και όλοι τρώνε κρέπες.

Γιατί όμως οι κάτοικοι επιλέγουν να τρώνε κρέπες; Αν και έχει μεγάλη ιστορία, με λίγα λόγια, ήταν ένας καλός τρόπος να χρησιμοποιηθεί το παραπανίσιο σιτάρι πριν από τη νέα συγκομιδή. Και συμβολικά, μοιάζει με ήλιο, οπότε ήταν ένας λόγος για να χαρούν περισσότερο καθώς οι μέρες γίνονταν μεγαλύτερες.

Η προέλευση του εορτασμού, όμως, έχει ρίζες στη ρωμαϊκή εποχή και θεωρείται μία από τις πιο προληπτικές ημέρες με πολλές γαλλικές πόλεις να έχουν μια σειρά από δικές τους δεισιδαιμονίες για να αποτρέψουν το κακό και να φέρουν τύχη στις οικογένειές τους.

Ποιες όμως είναι αυτές οι δεισιδαιμονίες;
Τα κεριά
Στην περιοχή Franche-Comté, μια παροιμία λέει πως αν κάποιος καταφέρει να μεταφέρει ένα κηροπήγιο σε όλη τη διαδρομή από την εκκλησία στο σπίτι, χωρίς να σβήσει, τότε αυτός «δε θα πεθάνει κατά τη διάρκεια του χρόνου». Πιο ακραία είναι η περίπτωση της περιοχής Haute-Garonne, όπου εκεί, όποιος μετέφερε ένα κερί και του έσταζε μόνο από την μία πλευρά κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής πομπής, αυτό σήμαινε το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου κατά τη διάρκεια του έτους.

Έλεγαν επίσης πως οι άνθρωποι στους οποίους είχαν κάνει μάγια, θα μπορούσαν να θεραπευτούν μόνο από έναν κακοποιό που χρησιμοποιούσε ένα ευλογημένο κερί την ημέρα του La Chandeleur. Στη συνέχεια, έπρεπε να σχεδιάσει διάφορα σύμβολα στο έδαφος, μετά να αναμίξει χώμα από ένα νεκροταφείο με αγίασμα και να το ρίξει στο πάτωμα αφού πρώτα το έχει ανακατέψει με ένα μίγμα παπαρούνας, μάραθου και άγριας μουστάρδας.

Και οι κρέπες που «κολλάνε»;

Όσον αφορά στις κρέπες, οι Γάλλοι συνήθιζαν να βάζουν ένα φράγκο (γαλλικό νόμισμα πριν το ευρώ) επάνω στις έτοιμες ψημένες κρέπες. Στη συνέχεια, άφηναν το κέρμα να κρυώσει προτού το τυλίξουν με χαρτί και το βάλουν στη ντουλάπα μέχρι το επόμενο έτος. Γιατί; Η παράδοση έλεγε ότι θα έφερνε περισσότερα χρήματα στο νοικοκυριό.

Στη Βρετάνη, πολλοί εξακολουθούν να γιορτάζουν τη δεισιδαιμονία του να γυρίζουν έξι κρέπες μαζί. Όσοι είναι αρκετά τυχεροί και καταφέρουν να γυρίσουν έξι κρέπες στη σειρά, θα παντρευτούν μέσα στο χρόνο. Επίσης, οι νεαρές νύφες που θέλουν να παραμείνουν παντρεμένες, πρέπει να ρίχνουν μία κρέπα πάνω από μία ντουλάπα.

Μια άλλη παράδοση θέλει τους Γάλλους να κρατούν ένα χρυσό ή αργυρό νόμισμα στο χέρι τους, ενώ γυρίζουν την κρέπα στο άλλο τους χέρι. Αν οι κρέπες γυρίζουν στην πρώτη προσπάθεια, τότε θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για την οικογένεια κάθε χρόνο.

Χιόνι και ευχές
Δεν ήταν όμως όλα για καλή τύχη. Στην πραγματικότητα πίστευαν πως οι νιφάδες χιονιού έφερναν κακή τύχη. Μάλιστα, έλεγαν πως αν πέσει χιόνι την συγκεκριμένη ημέρα, τότε θα υπάρξει χωρισμός στην οικογένεια ή – στην χειρότερη περίπτωση – θάνατος.

Τέλος, ορισμένες από τις δεισιδαιμονίες αφορούσαν την αγάπη – ειδικά για τις νεαρές γυναίκες στην αναζήτηση για έναν κατάλληλο σύζυγο.

Στην περιοχή Vosges, οι νέες γυναίκες που ήθελαν να ονειρευτούν τους μελλοντικούς τους συζύγους έπρεπε να κάνουν ένα συγκεκριμένο τελετουργικό την παραμονή του La Chandeleur: έπρεπε να ρίξουν μία χούφτα στάχτης σε καυτή φωτιά ενώ απαγγέλλουν: «Chandeleur, Chandeleur… δείξει μου όσο κοιμάμαι, εκείνον που θα περάσω τη ζωή μου».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου