ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή το Παρίσι -Εξακολουθεί να «φουσκώνει» ο Σηκουάνας [εικόνες]

σε-επιφυλακή-το-παρίσι-εξακολουθεί-να-141977

Συναγερμός έχει σημάνει στο Παρίσι καθώς η στάθμη των υδάτων του Σηκουάνα εξακολουθεί να ανεβαίνει απειλώντας να πλημμυρίσει υπόγεια και σήραγγες.

Το μουσείο του Λούβρου έκλεισε προληπτικά τον κάτω όροφο, που στεγάζει την έκθεση Ισλαμικής Τέχνης, ενώ η γραμμή RER C που κινείται κατά μήκος του ποταμού, ανέστειλε τη λειτουργία της στον κεντρικό τομέα της.

Μολονότι οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν υποχωρήσει εδώ και κάποιες μέρες, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος πλημμυρών στη γαλλική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές θα παραμείνει υψηλός την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας Vigicrues που παρακολουθεί τον κίνδυνο πλημμυρών, η στάθμη του Σηκουάνα αναμένεται να φθάσει μεταξύ σήμερα το απόγευμα και αύριο (Κυριακή) το πρωί τα 5,8 με 6 μέτρα προκαλώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες και θέτοντας σε κίνδυνο όσους ζουν στις παρόχθιες περιοχές. Πριν από δύο χρόνια δύο άνθρωποι είχαν χάσει τις ζωές τους και αρκετοί τραυματίστηκαν από πλημμύρες, όταν ο Σηκουάνας έφθασε τα 6,2 μ.

Οι Αρχές έχουν λάβει μέτρα κλείνοντας προληπτικά αρκετές σήραγγες και πάρκα, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί Musee d’Orsay και Orangerie. Παράλληλα έχουν απαγορέψει την κυκλοφορία στους παρόχθιους δρόμους αλλά και στο ίδιο το ποτάμι, προς απογοήτευση των τουριστών που ήθελαν να κάνουν μια βόλτα με σκάφη για να θαυμάσουν τα αξιοθέατα.

Πιο δραματική είναι η κατάσταση σε αρκετές περιοχές στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας λόγω των πλημμυρών. Στο προάστιο Villeneuve-Saint-Georges δεκάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι μετακινούνται με βάρκες.

Σημαντικές πλημμύρες έγιναν και στο διαμέρισμα Υonne νοτιότερα, όπου τα νερά κάλυψαν κάπου 40 δρόμους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου