ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία

δεύτερος-γύρος-των-προεδρικών-εκλογώ-143584

Ο φιλορώσος απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν ή ο φιλοευρωπαίος αντίπαλός του Γίρι Ντράχος; Οι Τσέχοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα και αύριο να επιλέξουν τον νέο τους πρόεδρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο 73χρονος Ζέμαν, βετεράνος της αριστεράς και γνωστός για τις φιλοκινεζικές και φιλορωσικές θέσεις του αλλά και τις θέσεις του κατά των μεταναστών, συγκέντρωσε το 38,56% στον πρώτο γύρο. Ο Ντράχος, 68 ετών, συγκέντρωσε το 26,60% των ψήφων χάρη στη στήριξη των ψηφοφόρων στην Πράγα και τις μεγάλες πόλεις.

Αρχικά ο Ντράχος εμφανιζόταν φαβορί μετά τον πρώτο γύρο, καθώς οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους επτά υποψήφιους, που αποκλείστηκαν, είχαν δηλώσει ότι τον στηρίζουν.

Όμως χθες η ζυγαριά φάνηκε να γέρνει προς τη μεριά του απερχόμενου προέδρου. Σε αυτό συμφωνούν και οι εταιρείες στοιχημάτων που εκτιμούν ότι ο Ζέμαν θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Σε μια χώρα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων τάσσεται κατά της υποδοχής μεταναστών, ο απερχόμενος πρόεδρος, τον οποίο συχνά χαρακτηρίζουν λαϊκιστή, δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στον αντίπαλό του.

Υπενθύμισε μεταξύ άλλων, ότι τον Ιούνιο του 2017 ο Ντράχος είχε δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υποδοχή περίπου 2.600 προσφύγων ή μεταναστών, αν ελεγχθούν από άποψη ασφαλείας».

Σε όλη την Τσεχία οι προεκλογικές αφίσες του απερχόμενου προέδρου αναφέρονται στο θέμα αυτό ζητώντας: «Στοπ στους μετανάστες και τον Ντράχος. Η χώρα είναι δική μας! Ψηφίστε Ζέμαν!».

«Ας επιλέξουμε την αλλαγή!», προτρέπουν από την άλλη οι αφίσες του Ντράχος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που είναι αντίθετο στον Ντράχος. Από τους ψηφοφόρους που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τον Ζέμαν, το 42% δήλωσε ότι θα το κάνει για να αποφύγει την εκλογή του αντιπάλου του, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου STEM/MARK που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Τε εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά σήμερα από τις 14:00 ως τις 22:00 (τοπική ώρα, 15:00 ως 23:00 ώρα Ελλάδας) και το Σάββατο από τις 08:00 ως τις 14:00.

Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αύριο το απόγευμα.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου