ΔΙΕΘΝΗ

HΠΑ: Επαναλειτουργεί το ομοσπονδιακό κράτος, με τον Τραμπ να περηφανεύεται για τη νίκη

hπα-επαναλειτουργεί-το-ομοσπονδιακό-κ-147929

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε ως μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικάνων τον συμβιβασμό που επετεύχθη στη Γερουσία χθες Δευτέρα για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.

Έπειτα από έντονες συζητήσεις οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία αποδέχθηκαν μια συμβιβαστική πρόταση που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 8 Φεβρουαρίου, αναβάλλοντας για αργότερα την εξεύρεση λύσης για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, γνωστοί και ως «Ονειροπόλοι».

«Χαίρομαι που οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να φανούν λογικοί», ανέφερε ο Τραμπ σε σύντομη ανακοίνωσή του που ανέγνωσε η εκπρόσωπός του Σάρα Σάντερς.

Λίγο αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Μεγάλη νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους, οι Δημοκρατικοί υποχώρησαν στο θέμα του shutdown».

«Ραντεβού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους Δημοκρατικούς και τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν προκειμένου να βρεθεί οριστική συμφωνία στο θέμα του προϋπολογισμού.

Μετά την άρση του αδιεξόδου στην Ουάσινγκτον και την αναστολή της παύσης λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους ο Τραμπ θα μπορέσει να μεταβεί στο τέλος της εβδομάδας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία του θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει εκεί την Παρασκευή το όραμά του για την «Αμερική πρώτα» ενώπιον πολλών ηγετών κρατών και επικεφαλής επιχειρήσεων.

Οι Δημοκρατικοί πάντως διατηρούν ελπίδες να μπορέσουν να διαπραγματευτούν για τη μετανάστευση στις συζητήσεις για την υιοθέτηση του οριστικού προϋπολογισμού για το 2018.
«Οι Δημοκρατικοί συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τη θέση τους», δήλωσε χαμογελώντας η Σάντερς στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δικαιολόγησε την απόφαση του κόμματος αναφερόμενος στην ανάγκη να προχωρήσει εποικοδομητικά η συζήτηση για τη μετανάστευση. Ειρωνεύτηκε μάλιστα την κατάσταση που επικρατεί στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τηρεί διακριτική στάση όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν ποτέ ξεκάθαρη άποψη για το τι θέλει ο πρόεδρός τους», σχολίασε. «Ο πρόεδρος που περηφανευόταν ότι είναι μεγάλος διαπραγματευτής, διαδραμάτισε ρόλο παρατηρητή», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι περίπλοκες για τους Δημοκρατικούς που επιθυμούν να βρεθεί άμεσα μια λύση για τους «Ονειροπόλους», το πρόγραμμα προστασίας των οποίων θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση Τραμπ. Η συμφωνία της Δευτέρα είναι προσωρινή και θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ξανά.
«Οι Δημοκρατικοί έχουν θεωρητικά τη δυνατότητα να προκαλέσουν νέα παύση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, αν δεν σημειωθεί πρόοδος στο μεταναστευτικό τις επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε η Μόλη Ρέινολντς, ερευνήτρια του Brookings Institution.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου