ΔΙΕΘΝΗ

Guardian: Σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης και εντός του ΟΗΕ!

guardian-σκάνδαλο-σεξουαλικής-παρενόχλησης-154744

Δεκάδες υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλουν μια κουλτούρα αποσιώπησης της σεξουαλικής παρενόχλησης εντός των τειχών του Οργανισμού.

Αυτό αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, επισημαίνοντας πως πολλές γυναίκες εργαζόμενοι στον ΟΗΕ έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμη και βιασμό και φοβούνται να το καταγγείλλουν καθώς εκτός από “στίγμα”, τους κλείνει και πολλές “πόρτες” σε επαγγελματικό επίπεδο.

“Ο ΟΗΕ έχει επιτρέψει να ανθήσει η σεξουαλική παρενόχληση σε όλα του τα γραφεία ανά την υφήλιο, με τις καταγγελίες να αγνοούνται και τους θύτες να συνεχίζουν το έργο τους δίχως τιμωρία”, σημειώνει το άρθρο.

Από τις γυναίκες υπαλλήλους που δέχτηκαν να μιλήσουν, οι 15 βίωσαν σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση κάποια στιγμή τα τελευταία πέντε χρόνια, σε περιπτώσεις που κυμαίνονται από την λεκτική παρενόχληση μέχρι και βιασμό!

Επτά από τις γυναίκες που κατέθεσαν επισήμως το τί συνέβη, μια οδός που σύμφωνα με την εφημερίδα σπανίως επιλέγεται από τα θύματα, καθώς στην πορεία ενδέχεται να οδηγήσει (στη χειρότερη) σε απόλυση τους ή (στην καλύτερη) σε μια αποσιώπηση του συμβάντος.

Τρεις από τις γυναίκες αυτές καταγγέλλουν μάλιστα πως μετά την αναφόρα του γεγονότος έχασαν την δουλειά τους ή απειλήθηκαν πως η σύμβαση τους θα τερματιστεί απότομα, την ίδια ώρα που οι θύτες -συμπεριλαμβανομένου κι ενός ανώτερου αξιωμαούχου του ΟΗΕ- παραμένουν στις θέσεις τους.

Μια γυναίκα που ισχυρίζεται πως βιάστηκε από εναν άλλο αξιωματούχο, δήλωσε πως “δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την απόδοση δικαιοσύνης”, καταλήγοντας πως κι αυτή στην πορεία απολύθηκε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως παρά τις ιατρικές αποδείξεις για το συμβάν αλλά και μαρτυρίες τρίτων, η εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ έδειξε πως “δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία [για να κατηγορηθεί ο θύτης]” και ο ισχυρισμός της απορρίφθηκε.

Σε μια άλλη περίπτωση, σε μια γυναίκα που δέχτηκε σεξουαλική επίθεση, ο ombudsman στον οποίο υπάγεται της είπε πως δεν μπορεί να ανακινήσει περαιτέρω το θέμα, καθώς παραδέχτηκε ενώπιον της πως “δέχτηκε τις απειλές ενός ανώτερου αξιωμαούχου του ΟΗΕ”.

Παρόμοια ιστορία διηγήθηκαν στην εφημερίδα κι άλλες 7 γυναίκες στις οποίες συστήθηκε “να μην μιλήσουν και να αποσιωπήσουν την υπόθεση”.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ παραδέχθηκε πως όντως “τους απασχολεί το γεγονός πως τα περιστατικά αυτά σπανίως καταγγέλλονται”, αλλα τόνισαν πως ο Γ.Γ. του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες “έχει θέσει ως προτεραιότητά του την ανάδειξη περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης εντός του ΟΗΕ σύμφωνα με την πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε τέτοια συμβάντα”.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου