ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έντεκα κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο προσέφυγαν εναντίον του προέδρου Τραμπ

ηπα-έντεκα-κρατούμενοι-στο-γκουαντάν-165464

Έντεκα κρατούμενοι στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο προσέφυγαν εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι κρατούνται παρανόμως στη φυλακή επειδή είναι μουσουλμάνοι.

Εμπνεόμενοι από τα επιχειρήματα που είχαν προβάλει οι επικριτές του προεδρικού αντιμεταναστευτικού διατάγματος, το οποίο αρχικά είχε στόχο κυρίως μουσουλμανικές χώρες, οι κρατούμενοι επικαλούνται στην προσφυγή τους τις αναρτήσεις του Τραμπ στο Twitter και άλλες δηλώσεις του που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι είναι προκατειλημμένος εναντίον του Ισλάμ.

Επίσης αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο οποίος έχει πει ότι κανένας κρατούμενος στο Γκουαντάναμο δεν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Αυτή η άποψη έρχεται σε αντίθεση με τη στάση των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων, οι οποίες εκτιμούσαν ότι είτε θα πρέπει να επανεξεταστεί η κατάσταση των κρατούμενων σε αυτή τη στρατιωτική φυλακή, όπου μένουν 41 από τους αρχικά 775, είτε να παρουσιαστούν ενώπιον στρατοδικείου.

«Η αντίθεση του προέδρου στην απελευθέρωση των κρατούμενων του Γκουαντάναμο είναι σύμφωνη με το πνεύμα άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε και οι οποίες ακυρώθηκαν από τα δικαστήρια», επισημαίνεται στην προσφυγή η οποία αναφέρει συγκεκριμένα το αντιμεταναστευτικό διάταγμα.

Πρόσφατα ο Τραμπ «είχε ευχηθεί ο μουσουλμάνος που σκότωσε πολλούς ανθρώπους στη Νέα Υόρκη να σταλεί στο Γκουαντάναμο και να στερηθεί της προβλεπόμενης συνταγματικής διαδικασίας, την ώρα που ποτέ δεν υπονόησε ότι οι λευκοί κατά συρροή δολοφόνοι θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση».

Η προσφυγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον κατά την 16η επέτειο του ανοίγματος της φυλακής στο Γκουαντάναμο. Σε αυτή ζητείται να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και είτε να απαγγελθούν κατηγορίες είτε να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι στη φυλακή, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκεί από το 2002.

Σύμφωνα με την προσφυγή, το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει υπονοήσει πως δεν σκοπεύει να τους αφήσει ποτέ ελεύθερους αντίκειται στην αμερικανική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.

«Είναι μια απόδειξη της αντιπάθειάς του προς τους φυλακισμένους αυτούς αλλά και απέναντι σε όλους τους μουσουλμάνους που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και απέναντι στους μουσουλμάνους γενικότερα», καταλήγει η προσφυγή.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου