ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: «Ταπεινωτικές ιατρικές εξετάσεις στα θύματα βιασμών» καταγγέλλουν ακτιβιστές

ινδία-ταπεινωτικές-ιατρικές-εξετάσ-168096

Τα θύματα βιασμού στην Ινδία συνεχίζουν να υποβάλλονται σε αδιάκριτες ιατρικές εξετάσεις παρότι η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη τις έχει απαγορεύσει εδώ και χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα ακτιβιστές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε το 2013 ότι η εξέταση κατά την οποία ένας γιατρός εισάγει δύο δάκτυλά του στον κόλπο της γυναίκας για να διαπιστώσει αν το θύμα βιασμού είναι σεξουαλικά ενεργό, παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Το 2014 η κυβέρνηση εξέδωσε νέες οδηγίες που έδωσαν τέλος στην πρακτική αυτή, η οποία κατ΄ ουσίαν είναι ένα τεστ παρθενίας, με το αιτιολογικό ότι «δεν έχει καμία σχέση με υποθέσεις σεξουαλικής βίας».
Οι οδηγίες επίσης κατηύθυναν τους ερευνητές στο να επικεντρώνονται περισσότερο στο θύμα και στις μαρτυρίες αυτοπτών αντί στην εξέταση για τον έλεγχο τυχόν τραυματισμών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ωστόσο ο προσβλητικός αυτός σωματικός έλεγχος εξακολουθεί να διενεργείται, ελάχιστη βαρύτητα δίνεται στις μαρτυρίες των θυμάτων, ενώ οι ερευνητές «ασχολούνται με τους τραυματισμούς στα γεννητικά όργανα», σύμφωνα με περισσότερους από 50 ακτιβιστές και ειδικούς που υπογράφουν επιστολή προς το υπουργείο Υγείας της Ινδίας.

«Η απουσία τραυματισμών συχνά συνδέεται με την απουσία επίθεσης και στερεί (από το θύμα) τα δικαιώματα και την αυτονομία του», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία είδε το Ίδρυμα Thomson Reuters.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις μετά τον ομαδικό βιασμό που επέφερε τον θάνατο μιας 23χρονης μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί το 2012, ο οποίος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Οι ακτιβιστές εξέφρασαν ελπίδα ότι οι νέες οδηγίες θα αυξήσουν το ποσοστό των καταδικαστικών αποφάσεων μετατοπίζοντας το επίκεντρο των ερευνών στις μαρτυρίες και όχι στις αναποτελεσματικές και ταπεινωτικές ιατρικές εξετάσεις.

Ωστόσο, η επιστολή επισημαίνει ότι λιγοστά μόνο κρατίδια έχουν εκδώσει διαταγή για την εφαρμογή των οδηγιών και ότι μόνο λίγες αστικές υγειονομικές εγκαταστάσεις σε αυτά τα κρατίδια τις εφαρμόζουν.

«Σύμφωνα με την παραδοσιακή μορφή εξέτασης, η πλειονότητα των θυμάτων δεν θα είχε πέσει θύμα βιασμού», λέει η Πάντμα Ντεοστάλι, μια από τις υπογράφουσες και συμβούλους της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις του 2014.

Το νότιο κρατίδιο της Κεράλα έχει εκδώσει την δική του εκδοχή οδηγιών, η οποία περιλαμβάνει αυτή την ταπεινωτική σωματική εξέταση και όπως ανακοίνωσε η επιστολή εστάλη στο υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα.

Σε απάντησή του με email το υπουργείο ανέφερε ότι πραγματοποιεί σεμινάρια σε ολόκληρη τη χώρα για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να κατανοήσουν τις οδηγίες. Κάποια κρατίδια τις έχουν ήδη εφαρμόσει, ενώ άλλα βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής τους, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το υπουργείο θα αναλάβει δράση αν δεχτεί πληροφορίες ότι οι οδηγίες δεν τηρούνται, είπε ο Σαντζίβα Κουμάρ, ένας γραμματέας της υπηρεσίας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Σε έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο χρόνο και η οποία εξέταζε τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch διαπίστωσε ότι τα θύματα είχαν περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και ότι γιατροί σε ένα νοσοκομείο του Ρατζαστάν εξακολουθούσαν να πραγματοποιούν την ταπεινωτική σωματική εξέταση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου