ΔΙΕΘΝΗ

Κυρίαρχοι στις εκλογές στην Κορσική οι εθνικιστές. Ζητούν αυτονομία

κυρίαρχοι-στις-εκλογές-στην-κορσική-ο-201403

Ο κυβερνών εθνικιστικός συνασπισμός Pe a Corscica («Για την Κορσική») επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στην νέα τοπική Βουλή της Κορσικής, που θα συγκληθεί για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου στο Αιάκειο, αποσπώντας στο β’ γύρο ποσοστό 56,5% έναντι της κυβερνητικής λίστας του κόμματος του προέδρου Μακρόν και δύο λιστών που κατέβασε η Κεντροδεξιά.

Η Pe a Corsica είχε ήδη νικήσει στον πρώτο γύρο με ποσοστό 45,36%. Η συμμετοχή, ωστόσο, κυμάνθηκε χθες σε χαμηλά επίπεδα, στο 52,6%.

Η απόφαση των εθνικιστών να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα το 2014 και να υιοθετήσουν ηπιότερη πολιτική, με στόχο τη μερική αυτονομία της Κορσικής και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της τοπικής Βουλής απέφερε, όπως φαίνεται, τα προσδοκώμενα γι’ αυτούς αποτελέσματα. Η χθεσινή τους νίκη αναμένεται να αποτελέσει μια νέα πρόκληση για τον Μακρόν, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εκχωρήσει κάποιες εξουσίες ή θα διατηρήσει τον έλεγχο του πιο συγκεντρωτικού κράτους της Ευρώπης –της Γαλλίας- επί της επαρχίας.

«Το Παρίσι θα πρέπει να δει πώς έχουν τα πράγματα στην Κορσική», είπε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο βασικός υποψήφιος του Pe a Corscia, Ζιλ Σιμεονί, ο οποίος έχει παραπονεθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος κωφεύει στα βασικά αιτήματα των εθνικιστών για μεγαλύτερη αυτονομία, αναγνώριση της κορσικανικής γλώσσας, αμνηστία στους περίπου 30 «πολιτικούς» κρατούμενους σε γαλλικές φυλακές και ειδικό καθεστώς κατοικίας, ώστε να καταπολεμηθεί η σπέκουλα με τα εξοχικά των πλούσιων ξένων.

«Η Κορσική δεν είναι Καταλονία»

Πάντως ο Κορσικανός ηγέτης έχει διαμηνύσει ότι η ανεξαρτησία από τη Γαλλία δεν είναι βραχυπρόθεσμος στόχος. Τον περασμένο Νοέμβριοι ο Σιμεονί σε άρθρο του στη Le Monde υπογράμμισε ότι «η Κορσική δεν είναι Καταλονία», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η νήσος επιδιώκει μια συμφωνία εντός της επόμενης τριετίας με το Παρίσι για αυτονομία, που θα τεθεί σε ισχύ μέσα σε μια δεκαετία.

Στη νέα τοπική Βουλή οι εθνικιστές θα λάβουν 11 έδρες στο κυβερνητικό εκτελεστικό συμβούλιο που έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με τους προέδρους των περιφερειακών συμβουλίων στην ηπειρωτική Γαλλία.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής (FNLC) τερμάτισε το 2014 τον αιματηρό σαραντάχρονο αγώνα του κατά του γαλλικού κράτους, με κορυφαίο θύμα τον ίδιο τον Γάλλο κυβερνήτη του νησιού, Κλοντ Ερινιάκ, το 1998. Ο Σιμεονί είναι ο πρώην συνήγορος του Ιβάν Κολονά, ο οποίος καταδικάστηκε για τον φόνο του Ερινιάκ.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου