ΔΙΕΘΝΗ

ΤΙΜΕ: Πρόσωπα της χρονιάς οι γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή τους

τιμε-πρόσωπα-της-χρονιάς-οι-γυναίκες-π-207011

Το κίνημα #MeTοο για την ευαισθητοποίηση κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, το οποίο αναπτύχθηκε στα social media, ήταν το γεγονός της χρονιάς σύμφωνα με το ΤΙΜΕ magazine, καθώς λόγω αυτού βγήκαν στην επιφάνεια μια σειρά από περιπτώσεις κακοποίησης και παρενόχλησης.”Είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη κοινωνική αλλαγή που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες, η οποία άρχισε με ατομικές πράξεις θάρρους από εκατοντάδες γυναίκες και μερικούς άνδρες επίσης, οι οποίοι βγήκαν μπροστά για να πουν τη δική τους ιστορία”, δήλωσε ο διευθυντής του περιοδικού Έντουαρντ Φέλσενταλ μιλώντας στην εκπομπή “Today” του δικτύου NBC τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί “έσπασαν τη σιωπή”.

«Το 1997, ελάχιστα πριν εκτοξευθεί η καριέρα της, η Ashley Judd προσκλήθηκε σε συνάντηση με τον Harvey Weinstein, τον “ισχυρό άντρα” και κεφαλή του στούντιο Μιραμάξ, σε ξενοδοχείο στο Μπέβερλι Χιλς. Βρέθηκε αντιμέτωπη με την υποτιμητική και άκρως προσβλητική προσπάθεια του Weinstein να συνευρεθεί μαζί της ερωτικά, αλλά κατόρθωσε να “ξεφύγει”. Έκανε όμως τη διαφορά. Αντί να το κρατήσει μυστικό, καθώς πρόκειται για μία πράξη η οποία εύκολα μπορεί να κάνει μία γυναίκα – θύμα να αισθανθεί ντροπή και να σιωπήσει, η Judd άρχισε να μιλά για το γεγονός της παρενόχλησής της» αναφέρει το ΤΙΜΕ.

«Άρχισα να μιλάω για τον Harvey αμέσως μόλις συνέβη» λέει σε συνέντευξή της στο TIME η ίδια και προσθέτει:

«Κυριολεκτικά, βγήκα από εκείνο το δωμάτιο στο ξενοδοχείο Peninsula το 1997 και πήγα κατευθείαν κάτω στο λόμπι όπου με περίμενε ο μπαμπάς μου, καθώς συμπτωματικά βρίσκονταν στο Λος Άντζελες από το Κεντάκι για να με επισκεφθεί στα γυρίσματα. Μπορούσε να καταλάβει από το πως ήταν το πρόσωπό μου, για να χρησιμοποιήσω τις δικές του λέξεις, ότι κάτι καταστροφικό μου είχε συμβεί. Του το είπα. Το είπα σε όλους».

«Άραγε, όταν οι ίδιοι οι σταρ δεν ξέρουν που να πάνε και να μιλήσουν, τι ελπίδα υπάρχει για τους υπόλοιπους; Τι ελπίδα υπάρχει για την επιστάτρια που παρενοχλείται από συνάδελφό αλλά παραμένει σιωπηλή από τον φόβο της μη χάσει τη δουλειά της, δουλειά που τόσο πολύ χρειάζεται ώστε να θρέψει τα παδιά της; Για τη διοικητική υπάλληλο η οποία συνεχώς αντιμετωπίζει έναν προϊστάμενο που δεν δέχεται το “όχι” ως απάντηση; Για την καθαρίστρια ξενοδοχείου που δεν γνωρίζει, όταν πηγαίνει να αλλάξει πετσέτες και να καθαρίσει τις τουαλέτες, εάν κάποιος ένοικος θα “την στριμώξει” σε κάποια γωνία, από όπου δεν θα μπορεί να ξεφύγει;» αναφέρει το ΤΙΜΕ.

Οι άνθρωποι που έσπασαν τη σιωπή τους άρχισαν μια επανάσταση και μέρα με την ημέρα έχουμε αποτελέσματα, καθώς ολοένα και περισσότερες υποθέσεις έρχονται στο φως, ορισμένες μάλιστα οδηγούνται και στα δικαστήρια, σημειώνει μεταξύ άλλων το TIME.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου