ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι για τα πακέτα μετά το δέμα-βόμβα στη Γερμανία

φόβοι-για-τα-πακέτα-μετά-το-δέμα-βόμβα-σ-209515

Περί τα επτά εκατομμύρια πακέτα παραδίδονται κάθε μέρα από πόρτα σε πόρτα το διάστημα ενόψει των χριστουγεννιάτικων γιορτών στη Γερμανία από την εταιρεία ταχυμεταφορών DHL. «Είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν όλα τα πακέτα», ξεκαθαρίζει ο Ντιρκ Κλάζεν, εκπρόσωπος της εταιρείας στη Βόννη. Όπως λέει ο ίδιος, οι 60.000 μεταφορείς πακέτων της εταιρείας έχουν διαρκώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους το περιστατικό με το δέμα-βόμβα που παραδόθηκε σε φαρμακείο του Πότσνταμ, με τους δράστες να ζητούν εκβιαστικά χρήματα από την DHL. Πάντως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι θα υπάρξουν κι άλλα απειλητικά πακέτα. «Το έργο μας προχωρά εντελώς κανονικά», σχολιάζει.

Πάντως οι προειδοποιήσεις της αστυνομίας του Πότσνταμ για ιδιαίτερη προσοχή και εγρήγορση μετά το επικίνδυνο πακέτο, σήμανε συναγερμό σε περιπτώσεις πακέτων που ακολούθως αποδείχθηκε ότι ήταν εντελώς αθώα. Για παράδειγμα, στην Εισαγγελία της Θουριγγίας σήμανε συναγερμό για βόμβα σε πακέτο, για να διαπιστωθεί τελικά ότι το ανώνυμο δέμα περιείχε απλά καταλόγους.

Πάντως οι εργαζόμενοι της DHL θα πρέπει πάντοτε να έχουν στο μυαλό τους ότι κάποιο πακέτο μπορεί να μην είναι εντάξει, επισημαίνει ο Ντιρκ Κλάζεν, παραδεχόμενος ότι παρά τα όποια μέτρα ασφαλείας, πάντοτε υπάρχει ένα ποσοστό ρίσκου. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας, αλλά και το προσωπικό των ταχυδρομείων έχουν λάβει οδηγίες για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται ασυνήθιστες καταστάσεις. Πάντως στους σταθμούς αυτόματης κατάθεσης-παραλαβής πακέτων της DHL μπορεί κανείς ακόμη και τώρα να παραδώσει πακέτα χωρίς έλεγχο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα εποπτείας.

Κίνδυνος απωλειών για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Ειδικά την περίοδο πριν και μέχρι τα Χριστούγεννα o αριθμός των πακέτων που πρέπει να παραδίδονται καθημερινά εκτοξεύεται. «Όλοι είναι ευαισθητοποιημένοι», λέει ο Γκύντερ Ιζεμάιερ, εκπρόσωπος του συνδικάτου Verdi. Ο ίδιος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στους αρμόδιους. «Είμαστε βέβαιοι ότι τα Γερμανικά Ταχυδρομεία θα κάνουν το παν προκειμένου να προστατεύσουν τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει. Το μερίδιό της στο να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας τόσο των πολιτών όσο και των μεταφορέων-ταχυδρόμων συμβάλλει η γερμανική αστυνομία. Στο Πότσνταμ έχει συσταθεί μάλιστα ειδική επιτροπή, επιφορτισμένη να διαλευκάνει όσο το δυνατόν ταχύτερα την υπόθεση εκβιασμού με το δέμα-βόμβα.

Πέρα βεβαίως από τους πιθανούς κινδύνους για την ακεραιότητα και τη ζωή των πολιτών, το θέμα που έχει προκύψει έχει και σημαντική οικονομική διάσταση. Συγκεκριμένα υπάρχει ο κίνδυνος μαζικών απωλειών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με τον Όλιβερ Πρότμαν, πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, σε περίπτωση που υπάρξουν κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις και προκληθεί γενικευμένη ανασφάλεια, αυτό θα βλάψει το σύνολο του κλάδου.

Πηγή: Deutsche Welle

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου