ΔΙΕΘΝΗ

Η ώρα της αλήθειας σήμερα για το Brexit: Συζητήσεις της Μέι με τους Ευρωπαίους

η-ώρα-της-αλήθειας-σήμερα-για-το-brexit-συζη-211214

Μια αποφασιστική φάση για την πορεία του Brexit ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες όπου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι οι δεσμεύσεις της είναι «επαρκείς», ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση ΕΕ- Βρετανίας, κάτι που επιθυμεί διακαώς το Λονδίνο.

Η Μέι πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για ένα κρίσιμο «γεύμα εργασίας», στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί μια επί της αρχής συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου, που είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Μαρτίου 2019. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.
«Με πολλές συζητήσεις να είναι προγραμματισμένες για το μέλλον, η Δευτέρα θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον δρόμο για την κρίσιμη Σύνοδο (Κορυφής) του Δεκεμβρίου», εκτίμησε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος της Μέι, διευκρινίζοντας ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Θα είναι δύσκολο, αλλά εφικτό, αν (οι Βρετανοί) φανούν λογικοί», επιβεβαίωσε επίσης χθες μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, εξηγώντας ότι μένουν «τέσσερα ή πέντε σημεία προς διαπραγμάτευση» στα τρία ζητήματα τα οποία η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει απόλυτες προτεραιότητες.

Ο λογαριασμός που πρόκειται να πληρώσει το Λονδίνο μοιάζει πλέον να είναι σε κάλο δρόμο, όπως και η τύχη μετά το Brexit των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, αλλά και τα μελλοντικά σύνορα με την Ιρλανδία, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναχθεί στο πιο περίπλοκο ζήτημα.

«Ζήτησα από την Τερέζα Μέι να θέσει στο τραπέζι την τελική της πρόταση ως τις 4 Δεκεμβρίου το αργότερο, ώστε στην επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αν έχουν γίνει επαρκείς πρόοδοι», εξήγησε την Παρασκευή ο Τουσκ.

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι «επαρκείς πρόοδοι» είναι ο όρος που έχουν θέσει οι 27 προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των συζητήσεων, στην οποία θα περιλαμβάνεται η μελλοντική σχέση Λονδίνου –ΕΕ, και κυρίως η εμπορική.

Σε περίπτωση που υπάρξει πράσινο φως στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, οι συζητήσεις αυτές μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και στις αρχές Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μεταφερθούν για «τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Οι προτάσεις της Μέι θα συζητηθούν την Τετάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάρκεια μιας συνάντησης των μελών της με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνίε. Αυτός θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του μετά τη συνάντηση και θα την υποβάλει στους πρεσβευτές των 27 χωρών μελών, πριν την τελική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι Βρετανία και ΕΕ συμφώνησαν στο ποσό που πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο και το οποίο κυμαίνεται από 45 ως 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο τις πληροφορίες αυτές διέψευσαν και οι δύο πλευρές.
Στο μεταξύ το ιρλανδικό ζήτημα μοιάζει να έχει αναχθεί σε μεγάλο πρόβλημα: το Δουβλίνο, με τη στήριξη των υπόλοιπων 26 χωρών της ΕΕ, ζήτησε πιο σαφείς δεσμεύσεις από το Λονδίνο ώστε να μην επιστρέψουν τα φυσικά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Η επαναφορά των συνόρων αυτών θα αποδυναμώσει τις οικονομίες και των δύο πλευρών και θα θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που έθεσε τέλος σε τριάντα χρόνια αιματηρών συγκρούσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου