ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Παραίτηση υπουργού επειδή… γίνονται έργα το Σάββατο

ισραήλ-παραίτηση-υπουργού-επειδή-γί-220309

Ένας υπουργός, που ηγείται ενός υπερορθόδοξου εβραϊκού κόμματος στην ισραηλινή κυβέρνηση, παραιτήθηκε σήμερα διαμαρτυρόμενος για σιδηροδρομικές εργασίες που γίνονται το εβραϊκό Σάββατο, όμως ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο.

Ο υπουργός Υγείας Γιακόβ Λίτζμαν, ένας ραβίνος του κόμματος Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, πραγματοποίησε την απειλή, που είχε διατυπώσει την Παρασκευή, ότι θα παραιτηθεί αν επισκευές στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας πραγματοποιούνταν τα Σάββατα, που η εργασία απαγορεύεται σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο.

Αν και ο Λίτζμαν παραιτήθηκε, το κόμμα του, το οποίο διαθέτει έξι από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου, δεν αποχώρησε από την κυβέρνηση και ο Νετανιάχου διατηρεί έναν πλειοψηφικό συνασπισμό ο οποίος ελέγχει 66 έδρες.

Υπουργοί από άλλα θρησκευτικά κόμματα δεν παραιτήθηκαν, καθώς προφανώς δεν ενδιαφέρονται να ανατρέψουν μια κυβέρνηση η οποία υπήρξε δεκτική στα αιτήματά τους για χρηματοδότηση ορθόδοξων θεσμών.
Πολιτικοί σχολιαστές επικαλέσθηκαν ως κύριο λόγο για την παραίτηση την πίεση που δέχθηκε ο Λίτζμαν από τον πνευματικό ηγέτη της παράταξής του, έναν ραβίνο που ηγείται μιας υπερορθόδοξης οργάνωσης και αντιτίθεται σθεναρά στην πραγματοποίηση εργασιών στους σιδηροδρόμους το Σάββατο.

«Προσπάθησα με κάθε τρόπο να αποτρέψω παραβιάσεις του Σαββάτου από τους Ισραηλινούς Σιδηροδρόμους, όμως καθώς δεν είχα επιτυχία, δεν μπορώ πλέον να φέρω υπουργική ευθύνη για το ισχυρό πλήγμα σε μια από τις αιώνιες αξίες του εβραϊκού λαού — το Σάββατο», έγραψε ο Λίτζμαν στην επιστολή παραίτησης που έδωσε στη δημοσιότητα.
Εδώ και δεκαετίες μια ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στη σύγχρονη ζωή και τη θρησκεία διατηρείται ανάμεσα στη λαϊκή πλειοψηφία των Ισραηλινών και μια ορθόδοξη εβραϊκή μειονότητα.

Βάσει της διευθέτησης αυτής, τα Σάββατα σε μεγάλο βαθμό δεν γίνονται δρομολόγια λεωφορείων ή τρένων σε εβραϊκές πόλεις και χωριά, όμως συνηθίζεται να επιτρέπονται τα έργα συντήρησης.

Κατά περιόδους ωστόσο υπερορθόδοξες οργανώσεις ασκούν πίεση και διαμαρτύρονται όταν αισθάνονται πως πλήττεται το status quo.

Πηγή: ΑΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου