ΔΙΕΘΝΗ

Λουτρό αίματος στο βόρειο Σινά με 235 νεκρούς

λουτρό-αίματος-στο-βόρειο-σινά-με-235-νεκ-222203

Επίθεση με πολλά θύματα σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε τέμενος στην Αίγυπτο.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επίθεση με βόμβα και όπλα, ενώ υπάρχουν αναφορές για δεκάδες νεκρούς.

Η δημόσια αιγυπτιακή τηλεόραση, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ, κάνει λόγο για 235 νεκρούς και 125 τραυματίες.

Η έκρηξη έγινε στο βόρεια Σινά, στο τέμενος Αλ Ράουντα, στο κέντρο της πόλης Μπιρ αλ Άμπντ, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Αλ Αρίς, στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, ένοπλοι ενεργοποίησαν εκρηκτικά και πυροβόλησαν κατά του πλήθου στο τέμενος Αλ Ράουντα.

Εκείνη την ώρα οι πιστοί έκαναν την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι οι ένοπλοι επέβαιναν σε τέσσερα οχήματα 4Χ4.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δεκάδες ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες σε κοντινά νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας μεταδίδει ότι οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ ακόμη και κατά των ασθενοφόρων.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε στην παιδική χαρά του τεμένους, προτού οι τρομοκράτες που φορούσαν στολές παραλλαγής και κρατούσαν μαύρες σημαίες αρχίσουν να γαζώνουν όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Λένε ακόμη ότι οι εξτρεμιστές είχαν μπλοκάρει όλες τις οδούς διαφυγής στην περιοχή, ανατινάζοντας αυτοκίνητα, κι αφήνοντας τα φλεγόμενα συντρίμμια τους καταμεσής στους δρόμους.

Στόχος των τρομοκρατών ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που προσεύχονταν στο τέμενος, όπως ανέφεραν δύο αυτόπτες μάρτυρες και μια πηγή ασφαλείας.

Το δίκτυο Al Arabiya καθώς και τοπικές πηγές ανέφεραν ότι κάποιοι από τους πιστούς ήταν οπαδοί της μυστικής αίρεσης σούφι, τους οποίους οι σκληροπυρηνικοί σουνίτες, όπως εκείνοι του ISIS, θεωρούν αποστάτες.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι Αρχές κήρυξαν ολόκληρη τη χερσόνησο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στέλνουν ενισχύσεις.

Παράλλλα ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Καϊρου με περιπολίες στρατιωτών στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων, σωματικούς ελέγχους και μπλόκα στη γύρω περιοχή.

Μέχρι στιγμής ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας βρίσκονται την τελευταία τριετία αντιμέτωπες με συχνές επιθέσεις από μαχητές του ISIS. Η σημερινή είναι η φονικότερη επίθεση που εξαπέλυσε η τρομοκρατική οργάνωση στη χερσόνησο του Σινά από την εμφάνισή της στην περιοχή.

Το παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» στο Σινά, το επονομαζόμενο Wilayat Sinai στελεχώνεται κυρίως από μαχητές της ντόπιας οργάνωσης ανταρτών, Ansar Beit al-Maqdis, η οποία ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στο ISIS μετά την αποστολή εκπροσώπων της στη Συρία το 2014. Είναι αυτό που ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Metrojet το 2015. Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, αλλά έπεσε στην έρημο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες. Το ISIS είχε υποστηρίξει τότε ότι είχε κρύψει μια εκρηκτική συσκευή στο αεροσκάφος κρυμμένη μέσα σε κουτάκι αναψυκτικού.

Πέρα απ’ το Ισλαμικό Κράτος η Αίγυπτος αντιμετωπίζει απειλή και από τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και δρουν από τη γειτονική Λιβύη. Τον περασμένο μήνα μια οργάνωση που αποκαλείται Ansar al Islam -«Οπαδοί του Ισλάμ» στα αραβικά- ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στην έρημο της δυτικής Αιγύπτου. Πολλοί από τους 16 φονευθέντες ανήκαν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο στρατός εξαπέλυσε αργότερα αεροπορικές επιθέσεις κατά της οργάνωσης, σκοτώνοντας τον αρχηγό της, Εμάντ αλ Ντιν Αμπντέλ Χαμίντ, έναν καταζητούμενο τζιχαντιστή, που ήταν αξιωματικός του στρατού προτού ενταχθεί στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Ντέρνα της Λιβύης.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου