ΔΙΕΘΝΗ

Τεταμένες σχέσεις Παλαιστίνης-ΗΠΑ μετά το κλείσιμο της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον

τεταμένες-σχέσεις-παλαιστίνης-ηπα-με-225644

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες Τρίτη το πάγωμα των συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους μετά τη διαμάχη με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το μέλλον της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, κάτι που οι ΗΠΑ προσπαθούν να υποβαθμίσουν.

Την ίδια ώρα οι βασικές παλαιστινιακές οργανώσεις συναντώνται στο Κάιρο για να ενισχύσουν τη δυναμική του σχεδίου τους για συμφιλίωση, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές τους.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ χαρακτήρισε «πολύ τεχνική» την απόφαση να κλείσει το γραφείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ένα είδος παλαιστινιακής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους για το θέμα των γραφείων της ΟΑΠ», και «πέρα από αυτό για το θέμα των προσπαθειών μας υπέρ μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης ειρηνευτικής διαδικασίας», τόνισε η Νάουερτ.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται (…) κατά τη γνώμη μας οι επαφές δεν έχουν παγώσει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ωστόσο ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ρίαντ αλ Μάλικι έκανε λόγο για πάγωμα των συναντήσεων. Και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΑΠ Άσραφ Χάτιμπ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει δώσει εντολή «να διακοπούν οι γραμμές επικοινωνίας με τους Αμερικανούς».
Την ίδια ώρα ο Αμπάς εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός από την Ισπανία, όπου αναφέρθηκε «στις συνεχιζόμενες αμερικανικές προσπάθειες» υπέρ της ειρήνευσης και δήλωσε ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία με το Ισραήλ «υπό την αιγίδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ».

Η αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε ένα νομοσχέδιο του Κογκρέσου για να δικαιολογήσει το κλείσιμο της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο Τραμπ μπορεί να ανατρέψει την απόφαση σε διάστημα 90 ημερών, αν οι Παλαιστίνιοι δεσμευθούν για «άμεσες και σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ».
Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε ότι η απόφασή του είχε στόχο να ασκήσει πίεση στους Παλαιστίνιους.

Ο εκπρόσωπος του Αμπάς, ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκτίμησε ότι η Ουάσινγκτον έχει πλέον «χάσει τον ρόλο του μεσολαβητή».
Η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραήλ είχε παγώσει εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, όμως ο Τραμπ διατρανώνει την επιθυμία του να συμβάλει σε μια «οριστική» συμφωνία. Από τον Ιανουάριο αφήνει κάποιους απεσταλμένους από τον πιο στενό του κύκλο, μεταξύ αυτών και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, να ενεργούν με πλήρη μυστικότητα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό κάτι από το σχέδιο που καταρτίζουν.

Παράλληλα οι δύο μεγαλύτερες και αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις, η Φάταχ του Αμπάς και η Χαμάς, κατέληξαν στις 12 Οκτωβρίου σε μια συμφωνία συμφιλίωσης. Βάσει αυτής, η Χαμάς θα μεταφέρει ως την 1η Δεκεμβρίου στην Παλαιστινιακή Αρχή, όπου κυριαρχεί η Φάταχ, τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς εκδίωξε τη Φάταχ από τη Γάζα το 2007. Με την αλλαγή εξουσίας στον παλαιστινιακό θύλακα, τη θέση της Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, θα πάρει μια διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη διευθέτηση της κρίσης με το Ισραήλ.

Κρίσιμο όμως παραμένει το θέμα του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς. Η Παλαιστινιακή Αρχή αποκλείει να αναλάβει τις πολιτικές εξουσίες στη Γάζα, χωρίς να ελέγχει τον τομέα της ασφάλειας και η Χαμάς αρνείται να παραδώσει τα όπλα.

Στο μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν θέσει ως όρο για να συνομιλήσουν με μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Φάταχ- Χαμάς την αναγνώριση του Ισραήλ, την αποκήρυξη της βίας και τον αφοπλισμό της Χαμάς.

Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει το γραφείο της ΟΑΠ στην Ουάσινγκτον να παραμείνει ανοικτό

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προτιμούσε να παραμείνει ανοικτό το γραφείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσινγκτον και συζητά με παλαιστίνιους αξιωματούχους για το ζήτημα, παρότι έχει ήδη ληφθεί μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας του, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη.

Ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει το Σάββατο ότι, βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον δεν είναι σε θέση να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του γραφείου της ΟΑΠ, «δοθεισών ορισμένων δηλώσεων που έκαναν παλαιστίνιοι ηγέτες σχετικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Βάσει του νόμου, η ΟΑΠ, η οργάνωση-ομπρέλα των παλαιστινιακών πολιτικών παρατάξεων, δεν μπορεί να διατηρεί γραφεία στην Ουάσινγκτον εάν απαιτεί από το ΔΠΔ να προσαγάγει σε δίκη Ισραηλινούς για εγκλήματα που καταγγέλλει ότι έχουν διαπράξει εναντίον Παλαιστίνιων.
Τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε απευθύνει από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών έκκληση στο ΔΠΔ να «αρχίσει έρευνα και να προσαγάγει ισραηλινούς αξιωματούχους για την ανάμιξή τους στις εποικιστικές δραστηριότητες και τις επιθέσεις εναντίον του λαού μας».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ επισήμανε ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και πρόσθεσε ότι εξ όσων γνωρίζει, το γραφείο της ΟΑΠ παραμένει ανοικτό και λειτουργεί προς το παρόν.
«Βρισκόμαστε σε επαφή με παλαιστίνιους αξιωματούχους όσον αφορά το καθεστώς αυτού του γραφείου της ΟΑΠ. Δεν θέλω οι δημοσιογράφοι να βιαστούν να μεταδώσουν πληροφορίες» για αυτό το θέμα, συμπλήρωσε και εξήγησε ότι η σεναριολογία για το κλείσιμο του γραφείου της οργάνωσης μπορεί να είναι πρόωρη. «Θα θέλαμε να μπορέσουν να το κρατήσουν ανοικτό», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα που μετέδωσε το Σαββατοκύριακο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, η παλαιστινιακή προεδρία εξέφρασε την κατάπληξή της για την απόφαση του Τίλερσον, την οποία μετέδωσε πρώτο το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Σύμφωνα με το WAFA, ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλικι δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς ή σε πιέσεις για τη λειτουργία του γραφείου της ΟΑΠ ή για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές ποιες συνέπειες θα έχει αυτή η κίνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, στις οποίες έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του ρεπουμπλικάνου προέδρου και ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Το γραφείο της ΟΑΠ στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ζήτησε ένα σχόλιο για τις εξελίξεις. Μια πηγή ενήμερη σχετικά διαβεβαίωσε ότι το γραφείο είναι ανοικτό και αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα τράβηξαν πλάνα με τον παλαιστίνιο πρεσβευτή καθώς έμπαινε σε αυτό μέσα στην εβδομάδα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου