ΔΙΕΘΝΗ

Paradise Papers: «Εντελώς νόμιμο σκάνδαλο» λένε γερμανικά ΜΜΕ

paradise-papers-εντελώς-νόμιμο-σκάνδαλο-λένε-γε-244796

Ντόμινο εξελίξεων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τα περιβόητα Paradise Papers, 13,5 εκατομμύρια έγγραφα για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους. Στο φως έχουν έρθει στοιχεία για πολιτικούς, επιχειρηματίες και διάσημους «αστέρες», για την περίοδο από το 1950 έως το 2016. Στη διαφορά ανάμεσα σε Panama και Paradise Papers στέκεται ο γερμανικός Τύπος, μιας που η νέα έρευνα δεν αφορά τόσο στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Δημοσίευμα της γερμανικής Der Tagesspiegel, που σχολιάζει τις αποκαλύψεις, τιτλοφορείται «ένα εντελώς νόμιμο σκάνδαλο».

Η Suddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Τα φορολογικά κόλπα της Apple, Nike και Σία», υποστηρίζει ότι τα Paradise Papers δείχνουν «πώς ο όμιλος των κινητών ήθελε να αποσπάσει από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες του Νιου Τζέρσει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα οφείλει να καταβάλει κανενός είδους εισφορά».

Tο περιοδικό Spiegel, αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην γερμανού ΥΠΟΙΚ, διερωτάται γιατί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι «τόσο χαλαρή» και αναφέρει ότι τα Paradise Papers «αποκαλύπτουν τα φορολογικά κόλπα των πλουσίων και των επιχειρηματικών ομίλων. Κανονικά θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν κλείσει τα παραθυράκια. Όμως η πολιτική λειτουργεί ήπια – προεξάρχοντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Έγγραφα – ντοκουμέντα δείχνουν πώς οι πλούσιοι γλιτώνουν φόρους», η FAZ σημειώνει: «13,4 εκατομμύρια έγγραφα – ντοκουμέντα για εταιρίες off – shore Υπερπλούσιοι, αθλητές και επιχειρήσεις, αλλά και πολιτικοί εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι».

«Διαχείριση φορολογικών και απάτη δεν είναι το ίδιο»

«Τα Paradise Papers αφορούν τους πάντες. Διαχείριση των φορολογικών και απάτη δεν είναι το ίδιο πράγμα, γράφει από την πλευρά της η Die Welt.

«Οδηγίες προς νόμιμη φοροδιαφυγή. Τα Paradise Papers αποκαλύπτουν πώς επιχειρήσεις και ιδιώτες, διεθνώς, εξαπατούν το δημόσιο ως προς τα εισοδήματά τους. Οι πολιτικοί υποκύπτουν ανίσχυροι», τονίζει η Die Tageszeitung.

Η Handelsblatt σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Παραδείσιες φορολογικές συνθήκες» εκτιμά ότι «η νέα διαρροή δεδομένων φέρνει στην επιφάνεια το πώς εύποροι πολίτες και επιχειρηματικοί όμιλοι καταφέρνουν να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους. Οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να φέρουν ειδικά έναν Αμερικανό Υπουργό στο χείλος της αβύσσου».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου