ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Οξύνεται η ένταση με το Ιράν μετά την εκτόξευση πυραύλου

σαουδική-αραβία-οξύνεται-η-ένταση-με-τ-246840

Οξύνθηκε τη Δευτέρα η ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν αναφορικά με την Υεμένη, με το Ριάντ να χαρακτηρίζει «επίθεση» την εκτόξευση ενός πυραύλου από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, ο οποίος έπληξε το έδαφός του, ενώ επιφυλάχθηκε του δικαιώματός του να απαντήσει «με κατάλληλο τρόπο».

Οι δηλώσεις αυτές των αρχών της Σαουδικής Αραβίας γίνονται την ώρα που το Ιράν σημειώνει νίκες στο Ιράκ και τη Συρία.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το Ριάντ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι στηρίζει στρατιωτικά άμεσα τους Χούτι, που απειλούν πραγματικά την εναέρια κυκλοφορία μετά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του αεροδρομίου του Ριάντ.

Η εκτόξευση αυτού του πυραύλου το Σάββατο το βράδυ, ο οποίος αναχαιτίστηκε από το Ριάντ, όμως κάποια συντρίμμια του έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, αποτελεί «κατάφωρη στρατιωτική επίθεση από το ιρανικό καθεστώς, η οποία ίσως ισοδυναμεί με πράξη πολέμου», επεσήμανε ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός που δρα στην Υεμένη.

Ο συνασπισμός ανακοίνωσε παράλληλα ότι αποφάσισε να ενισχύσει τον αποκλεισμό της Υεμένης, κάτι που σημαίνει ότι θα «κλείσει προσωρινά» όλα τα εναέρια, θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας και δεν θα επιτρέπει την είσοδο σε ανθρωπιστικές αποστολές και φορτία.

Ο αραβικός συνασπισμός ήδη επιβάλλει αεροπορικό εμπάργκο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σανάα και ελέγχει όλα τα φορτία που περνούν από το λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο χρησιμοποιούν οι αντάρτες για να εισάγουν διάφορα προϊόντα.

Για το Ριάντ δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι αντάρτες, που ελέγχουν από το 2014 τη Σανάα και μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, λαμβάνουν όπλα από το Ιράν καθώς και τη βοήθεια ειδικών που τους επέτρεψαν να επεκτείνουν το βεληνεκές των πυραύλων τους, ώστε να καταφέρουν να πλήξουν ζωτικούς στόχους στη Σαουδική Αραβία.

Οι Χούτι δεν σταματούν να εξαίρουν τις επιδόσεις «της στρατιωτικής τους βιομηχανίας», επισημαίνοντας ότι έχουν αναπτύξει πυραύλους ικανούς να φτάσουν ως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια χώρα που επίσης συμμετέχει στον αραβικό συνασπισμό.

Το Ιράν απαντά ότι δεν προσφέρει όπλα στους Χούτι, αλλά δεν κρύβει τη συμπάθειά του προς αυτούς. Η Τεχεράνη καταγγέλλει τακτικά τα «εγκλήματα» της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των αμάχων στην Υεμένη, οι οποίοι πληρώνουν μεγάλο τίμημα.

Χθες Κυριακή το βράδυ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επίσης ότι επικήρυξε 40 ηγετικά στελέχη των Χούτι προς 440 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Μάλιστα υποσχέθηκε αμοιβή 30 εκατομμυρίων δολαρίων σε οποιονδήποτε προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του επικεφαλής τους, του Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι και 20 εκατομμύρια σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψη κάθε ενός από τους δέκα σημαντικότερους αξιωματούχους των ανταρτών.

Το κίνητρο της επέμβασης του Ριάντ στην Υεμένη είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιθυμία του να εμποδίσει τους Χούτι να μετατραπούν σε «μια άλλη Χεζμπολάχ» στα νότια σύνορά του.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου