ΔΙΕΘΝΗ

Και ο ομογενής Τζορτζ Παπαδόπουλος μπλεγμένος στο Russia-Gate

και-ο-ομογενής-τζορτζ-παπαδόπουλος-μπ-255995

Και ο ελληνικής καταγωγής πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, φέρεται μπλεγμένος στις υποθέσεις που ερευνά ο ειδικός σύμβουλος για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τους New York Times, τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης αναφέρουν ότι ένας καθηγητής με στενούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση είπε σε έναν σύμβουλο της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ τον Απρίλιο του 2016 ότι η Μόσχα είχε στοιχεία που μπορούσαν να πλήξουν την Χίλαρι Κλίντον και συγκεκριμένα χιλιάδες email,

Ο εν λόγω σύμβουλος δεν ήταν άλλος από τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, ο οποίος ομολόγησε μυστικά ότι είπε ψέματα στο FBI για τη συγκεκριμένη συνομιλία. Η συγκεκριμένη ομολογία αποτελεί την πιο τρανταχτό μέχρι στιγμής στοιχείο που συνδέει την καμπάνια του Τραμπ με την απόπειρα ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι στοιχεία του δικαστικού φακέλου, ο κ. Παπαδόπουλος επανειλημμένα προσπάθησε να κανονίσει ένα ραντεβού ανάμεσα στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ και ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε στο FBI τον περασμένο Ιανουάριο ότι ο προαναφερθείς καθηγητής ήταν «ένα τίποτα». Ωστόσο, σε νεότερη κατάθεσή του, παραδέχεται ότι γνώριζε πως ο εν λόγω καθηγητής είχε ουσιαστικές διασυνδέσεις με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Παπαδόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι το περιστατικό έγινε πριν εμπλακεί ο ίδιος στην καμπάνια του Τραμπ, ενώ στην πραγματικότητα συναντήθηκε με τον καθηγητή αφού έγινε σύμβουλος του Τραμπ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, με βάση και πάλι τις έρευνες τους ειδικού συμβούλου για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, o πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ Πολ Μάναφορντ παραδόθηκε στο FBI, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει ο στενός του συνεργάτης Ρικ Γκέιτς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν συνολικά 12 κατηγορίες, μεταξύ αυτών συνωμοσία κατά των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υποβολή ψευδών φορολογικών στοιχείων.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες διατυπώθηκαν από τον ειδικό σύμβουλο Ρόμπερτ Μιούλερ και αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες εργάστηκαν για λογαριασμό πολιτικών και κομμάτων στην Ουκρανία και ξέπλυναν χιλιάδες δολάρια μέσα από ένα δίκτυο εταιριών που βρίσκονταν στις ΗΠΑ και την Κύπρο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο βρετανικός Guardian, η έρευνα του Μιούλερ αναμένεται να οδηγήσει σε κατηγορίες για αρκετά πρόσωπα, με νομικούς κύκλους να εκτιμούν οι η διαδικασία θα αρχίσει με κατηγορίες που συνδέονται με οικονομικά εγκλήματα ως μορφή πίεσης προς τους κατηγορούμενους για να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τις σχέσεις της ομάδας του Τραμπ με τη Μόσχα.

Η πρώτη αντίδραση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν η… επίθεση. Με ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται ο Μάναφορτ αφορούν χρονική περίοδο πρωθύστερη της συμμετοχής του στην προεκλογική καμπάνια του νυν προέδρου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου