ΔΙΕΘΝΗ

Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε: Θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές της Β.Κορέας

ιάπωνας-πρωθυπουργός-σίνζο-αμπε-θα-αν-264035

Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει σθεναρά τις απειλές της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα «βουλιάξει» τα ιαπωνικά νησιά, πάνω από τα οποία έχουν περάσει βαλλιστικοί πύραυλοι που δοκίμασε, εμφανίστηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μετά τη νίκη του στις εκλογές.

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισχυρή διπλωματία», είπε ο Σίνζο Άμπερ, υποσχόμενος να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Καθώς η Πιονγκγιάνγκ «μας απειλεί εσκεμμένα και οξύνει τις εντάσεις, δεν πρέπει να διστάσουμε», συμπλήρωσε.

Ο Άμπε είπε ότι θα συζητήσει «λεπτομερειακά» το πρόβλημα με τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του τελευταίου στην Ιαπωνία, στις 5 Νοεμβρίου. Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την δέσμευση των δύο χωρών να συνεργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

ΗΠΑ: Σε 24ωρη επιφυλακή τα πυρηνικά βομβαρδιστικά

Την ίδια ώρα η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται για πρώτη φορά από τον Ψυχρό Πόλεμο να θέσει σε 24ωρη επιφυλακή τα πυρηνικά βομβαρδιστικά. Τα πληρώματα των εξοπλισμένων με πυρηνικά όπλα αεροσκαφών B-52 θα είναι έτοιμα για απογείωση ανά πάσα στιγμή στην αεροπορική βάση Μπάρκσντεϊλ στη Λουιζιάνα.

«Είναι άλλο ένα βήμα για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, πτέραρχος Ντέιβιντ Γκόλντφαϊν.

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 μπορούν να μεταφέρουν περίπου 32 τόνους πυρηνικά και συμβατικά όπλα. Διαθέτουν οκτώ κινητήρες, μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 1.000 χλμ/ώρα και να καλύψουν απόσταση 14.000 χιλιομέτρων.

Πιονγιάνγκ: «Παρανοϊκός χούλιγκαν ο Τραμπ»

Στο μεταξύ η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε νέα σφοδρή φραστική επίθεση κατά του «παρανοϊκού», «χούλιγκαν» και «πολεμοχαρούς», όπως τον αποκάλεσε η εβδομαδιαία κρατική εφημερίδα The Pyongyang Times, Τραμπ προειδοποιώντας τον ότι «οδηγεί τις ΗΠΑ στην καταστροφή» και ότι «παίζει με τη φωτιά», μετά την άφιξη του πυρηνοκίνητου αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan και μαχητικών αεροσκαφών στη Νότια Κορέα.

Σε συνέντευξή του στο Fox News ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες για όλα», αναφορικά με την πυρηνική κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

«Θα δούμε τι θα γίνει. Είμαστε τόσο έτοιμοι, όσο δεν το πιστεύετε», τόνισε.

Ο Τζίμι Κάρτερ πρόθυμος να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία

Κι ενώ απευθύνονται εκκλήσεις προς όλες τις πλευρές να κάνουν πίσω, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ δήλωσε διατεθειμένος να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο να περιορίσει η Πιονγιάνγκ το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μιλώντας στους New York Times, ο Κάρτερ ανέφερε μάλιστα ότι θα πήγαινε ο ίδιος στην Πιονγιάνγκ εξ’ ονόματος του Τραμπ, παρά το γεγονός ότι τον έχει επανειλημμένως επικρίνει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα το έπραττε, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Ωστόσο, ο 93χρονος Κάρτερ παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για το εάν μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να ευοδωθεί, δεδομένης της «απρόβλεπτης» προσωπικότητας του βορειοκορεάτη ηγέτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου