ΔΙΕΘΝΗ

Χάλκινος ο ουρανός του Λονδίνου λόγω της καταιγίδας «Οφηλία» [εικόνες-βίντεο]

χάλκινος-ο-ουρανός-του-λονδίνου-λόγω-τ-272131

Kαι ξαφνικά ο ουρανός πάνω από το Λονδίνο θύμιζε τοπίο στον πλανήτη Άρη. Ο ήλιος ήταν κατακόκκινος και η ατμόσφαιρα στο χρώμα του χαλκού. Οι άνεμοι με ταχύτητα 180 χιλιομέτρων την ώρα που πέρναγαν πάνω από την Ιρλανδία με κατεύθυνση την Αγγλία και τη Σκωτία έφερναν κόκκους άμμου από τη Σαχάρα αλλά και στάχτες από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Το μείγμα αυτό προκάλεσε το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο πάνω από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Στην Ιρλανδία με μετρήθηκαν ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 194 χιλιόμετρα την ώρα. Κατέρρευσε η σκεπή ενός σχολείου και η οροφή ενός γηπέδου.

Μέχρι στιγμής η «Οφηλία» έχει σκοτώσει τρεις ανθρώπους και έχει αφήσει 120.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η πολιτική προστασία στην Ιρλανδία την Αγγλία και τη Σκωτία έχει καλέσει τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί κινδυνεύει η ζωή τους αλλά και οι περιουσίες τους.

Πρόκειται για τη χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει το σύμπλεγμα των βρετανικών νήσων εδώ και 56 χρόνια. Πάνω από την Ιρλανδία, λίγο πριν να φθάσει η καταιγίδα σμήνη πουλιών σε σχηματισμούς εγκατέλειπαν το νησί με κατεύθυνση ανατολική, δηλαδή τη Σκωτία και την Αγγλία, ενδεχομένως και την Κορνουάλη η οποία ως φαίνεται θα είναι εκτός τα πορείας της Οφηλίας.

Μια γυναίκα ηλικίας περίπου 50 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το οποίο προκλήθηκε όταν δέντρο ξεριζώθηκε κι έπεσε στον δρόμο κοντά στο χωριό Άνγκλις (νότια), όπου τραυματίστηκε επίσης μια γυναίκα 70 ετών, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Βόρεια του Νταντάλκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν δέντρο καταπλάκωσε το όχημά του, την ώρα που οδηγούσε.

Και ένας άνδρας ηλικίας 30 ετών υπέκυψε στα τραύματά του τα οποία προκλήθηκαν από το αλυσοπρίονο που χρησιμοποιούσε για να απομακρύνει ένα δέντρο που είχε ξεριζωθεί από την καταιγίδα, στην πόλη Κάχιρ (νότια), σύμφωνα με την αστυνομία.

«Θέλω να γίνει σαφές σε όλους ότι διανύουμε μια εθνική κρίση, ο κόκκινος συναγερμός έχει κηρυχθεί σε όλες τις κομητείες, όλες τις πόλεις, όλες τις περιοχές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, διατυπώνοντας φόβους ότι κάποιοι «πολίτες θα μπορούσαν να πουν ότι η καταιγίδα είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ότι προβλεπόταν».

Στο βίντεο που ακολουθεί,έχει καταγραφεί η στιγμή που η σκεπή ενός σχολείου ξεριζώνεται σαν… χαρτί

Οι αρχές έκλεισαν όλα τα σχολεία, πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ανέστειλαν δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του στρατού. Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποίηση έχει εκδοθεί για το βράδυ της Δευτέρας στη Βόρειο Ιρλανδία, την Ουαλία και τη Νήσο του Μαν.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου