ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Επιβατικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με μη επανδρωμένο

καναδάς-επιβατικό-αεροσκάφος-συγκρο-273472

Επιβατικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με μη επανδρωμένο αεροπλάνο κοντά στο αεροδρόμιο του Κεμπέκ στις 12 Οκτωβρίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον Καναδά, ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Γκαρνό.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Skyjet που εκτελούσε εσωτερικό δρομολόγιο χτυπήθηκε ενώ προσέγγιζε στο αεροδρόμιο Ζαν Λεσάζ του Κεμπέκ αλλά κατάφερε να προσγειωθεί χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

«Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται σύγκρουση μεταξύ μη επανδρωμένου και εμπορικού αεροσκάφους στον Καναδά. Είμαι πολύ ανακουφισμένος που το εμπορικό δεν υπέστη παρά μικρές ζημιές και προσγειώθηκε με ασφάλεια» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Journal de Quebec, το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν 6 επιβάτες και δύο μέλη πληρώματος, χτυπήθηκε στο δεξιό φτερό ενώ βρισκόταν σε ύψος 450 μέτρων και σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο.

«Πάνω από 100 ανησυχητικές καταγγελίες»

Ο Γκαρνό υπενθύμισε στους χειριστές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ότι το να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια αεροσκάφους τιμωρείται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 25.000 δολάρια Καναδά (περίπου 13.000 ευρώ), με φυλάκιση ή και με τα δύο.

Στον Καναδά απαγορεύεται να πετούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ύψος μεγαλύτερο των 90 μέτρων και σε ακτίνα μικρότερη των 5,5 χιλιομέτρων γύρω από αεροδρόμια.

Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει στο υπουργείο Μεταφορών 1.596 καταγγελίες για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι 131 από αυτές τις περιπτώσεις ήταν «ανησυχητικές για την ασφάλεια των αερομεταφορών», επισήμανε ο υπουργός.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου