ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική σφήνα σε παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ

ρωσική-σφήνα-σε-παραδοσιακούς-συμμάχ-282059

Έχοντας τοποθετήσει τη Σαουδική Αραβία υπεράνω της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η διακυβέρνηση Τραμπ εξακολουθεί να υποστηρίζει τις σαουδαραβικές αεροπορικές επιθέσεις στην Υεμένη.

Η αμερικανική πολιτική έχει συνέχεια, μια και η προηγούμενη διακυβέρνηση Ομπάμα ήταν εκείνη που έχει δώσει το πράσινο φως στον Οίκο Σαούντ για τον καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Υεμένης, από τον Μάρτιο του 2015. Τόσο το αμερικάνικο Κογκρέσο, όσο και τα ΜΜΕ παραλείπουν να αναφέρονται στο ότι είναι αμερικάνικες οι βόμβες που σκοτώνουν και καταστρέφουν στην Υεμένη. Ούτε φυσικά τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης έχουν αναφερθεί στην συμμετοχή της «U.S. AirForce» ότι αεροσκάφη της ανεφοδιάζουν εν πτήση τα βομβαρδιστικά της σαουδαραβικής συμμαχίας για να πραγματοποιούν τις αεροπορικές τους επιδρομές στην Υεμένη.

Ο λιμός και η επιδημία χολέρας, αποτελούν οδυνηρές επιπτώσεις για τον λαό της Υεμένης, από την πολυπρόσωπη στρατηγική με στόχο να προκληθούν όσο περισσότερα δεινά, προκειμένου να σπάσει η αντίσταση των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους Χούτι.

Στην στρατηγική των Σαουδαράβων περιλαμβάνεται:

• Η καταστροφή νοσοκομείων, αγορών και αγροτικών δομών.
• Η καταστροφή εγκαταστάσεων στο κύριο λιμάνι Hodeida (γερανών και άλλων μέσων) ώστε να είναι αδύνατη η εκφόρτωση εφοδίων από τα πλοία.
• Ναυτικός αποκλεισμός ώστε ακόμη και απαραίτητα τρόφιμα και φάρμακα να είναι δύσκολο να φτάσουν στο λιμάνιHodeida.
• Έχουν αποκλείσει τα πολιτικά αεροδρόμια ώστε να εμποδίζουν απ εκεί ανεφοδιασμό σε ανθρωπιστική βοήθεια.
• Καταστρέφουν το οδικό δίκτυο και τις γέφυρες ώστε να δυσκολεύουν κάθε μεταφορά βοήθειας.
• Έχει κλείσει η Τράπεζα της Υεμένης – το μόνο ίδρυμα που παρείχε ρευστό στους κατοίκους της χώρας.

«O πόλεμος που διεξάγει η Σαουδική Αραβία με την ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και άλλου είδους διευκολύνσεις από τις ΗΠΑ είναι κτηνώδης και μοχθηρός» σύμφωνα με δήλωση του Lawrence Wilkerson αρχηγό του αμερικάνικου Γενικού Επιτελείου επί υπουργίας Colin Powell. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Σαουδάραβες κάνουν τη δουλειά για μας κι εμείς απλώς τους υποστηρίζουμε κάνοντας τον αδιάφορο» είπε ο Wilkerson σε συνέντευξή του.

Ανεφοδιάζοντας την σαουδαραβική συμμαχία με βόμβες στον πόλεμο της Υεμένης «δεν καθιστά απλώς τις ΗΠΑ συμμέτοχες, αλλά εμπλεκόμενες και στα εγκλήματα πολέμου» δήλωσε η Kristine Beckerle, αρμόδια για την Υεμένη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την Human Rights Watch.

ΚΑΙ ρωσικοί S-400 KAI αμερικάνικοι THAAD

Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται με την απόφαση της Ρωσίας να πουλήσει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στη Σαουδική Αραβία, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του βασιλιά Σαλμάν στο Κρεμλίνο.
Βέβαια, για να τα έχει καλά με την Ουάσινγκτον ο οίκος Σαούντ φρόντισε να αγοράσει και το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα THAAD, επικαλούμενη την «ιρανική απειλή». Επειδή η Τεχεράνη ήδη έχει αγοράσει από τη Μόσχα S-300.

Αλλά όπως δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Michael Maloof, «είναι πολύ δύσκολο και απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση προκειμένου να «συνεργασθούν τα δύο τόσο διαφορετικά συστήματα».

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η πώληση του αμυντικού συστήματος Μεγάλου Υψομέτρου THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) θα στοιχίσει στη Σαουδική Αραβία 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αγορά και του αμερικανικού συστήματος ανακοινώθηκε στο Ριάντ την επομένη της ανακοίνωσης της αγοράς των S-400 από τους Ρώσους και μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Ουάσιγκτον.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από την Τουρκία -σύμμαχου των ΗΠΑ και μέλους του ΝΑΤΟ- η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Άλλος ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, το Πακιστάν, συμφώνησε να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής ισχύος 600 mega-watt με τη βοήθεια της Μόσχας ενώ πραγματοποίησε κοινά γυμνάσια με τη συμμετοχή ρωσικών ελικοπτέρων και άλλων ρωσικών αμυντικών δυνάμεων.

Η σημασία της διαμόρφωσης των σχέσεων με τη Μόσχα παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ όπως η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν φαίνεται πως επηρεάζει την ως τώρα χρήση των πετροδολαρίων του Κόλπου όσο και της αντικατασκοπίας του Ισλαμαμπάντ στην προώθηση των τζιχαντιστών στις περιοχές όπου ζουν μουσουλμάνοι από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όπως και για την ανάπτυξη της αλ-Κάιντα, στο Αφγανιστάν, στην περίοδο της σοβιετικής κατοχής.

Το χρήμα δεν έχει χρώμα ούτε ιδεολογία. Κι η χώρα που το διαθέτει σε αφθονία μπορεί να ξεπερνά παντός είδους αντιδράσεις. Ξεπερνώντας ακόμη συμμαχικές αντιδράσεις όσο και τη διεθνή κατακραυγή.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου