ΔΙΕΘΝΗ

«Εξωση» στον ιδιοκτήτη του Σκορπιού λόγω του «Monaco Gate»

εξωση-στον-ιδιοκτήτη-του-σκορπιού-λ-283921

Διαστάσεις χιονοστοιβάδας έχει πάρει το σκάνδαλο που ξέσπασε με τον Ρώσο ολιγάρχη κι ιδιοκτήτη του Σκορπιού, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Μπορεί να έκανε την εμφάνισή του στο Μονακό επιλέγοντας για να εγκατασταθεί ένα ρετιρέ των 280 εκατομμυρίων ευρώ και των 1.600 τ.μ. και χτίζοντας προσεκτικά το μύθο του, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με την Journal du Dimanche, το γραφείο του ανακριτή στο Μονακό άσκησε αγωγή κατά του Ριμπολόβλεφ με την κατηγορία της δωροδοκίας υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών και αστυνομικών.

Πρόκειται για τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης και τον τέως Γενικό Εισαγγελέα του πριγκιπάτου, Φιλίπ Ναρμινό και Ζαν Πιερ Ντρενό, αντίστοιχα. Και οι δυο απαλλάχθηκαν των καθηκότων τους υπό το βάρος της υπόθεσης…

Η υπόθεση ονομάστηκε Monaco Gate κι απασχόλησε πολλά ακόμα έντυπα όπως το Paris Match και άλλα σε Ρωσία και Γαλλία αφού σύμφωνα με τις κατηγορίες,δυο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του πριγκιπάτου αντάλλασσαν ύποπτα μηνύματα με την περίφημη δικηγόρο του Ριμπολόβλεφ, Τατιάνα Μπέρσεντα, ή “τσαρίνα” ώστε να πάρουν αποφάσεις υπέρ του στην δικαστική διαμάχη του με τον Ελβετό έμπορο τέχνης, Υβ Μπουβιέ. Ως γνωστόν, ο Ριμπολόβλεφ έχει κατηγορήσει τον Yves Bouvier, ιδιοκτήτη της εταιρείας Natural Le Coultre, ο οποίος στοκάρει έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, ότι τον υπερχρέωσε με ένα αμύθητο ποσό (από 550 εκατομμύρια ως 1 δισ. δολάρια) κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας για να του προμηθεύσει σπάνια έργα τέχνης χάρη στις γνωριμίες του στον κόσμο της τέχνης. Του βρήκε, έτσι, 4 Μοντιλιάνι, 2 Γκογκέν, 2 Ελ Γκρέκο, 1 Ροντέν, 1 Λεονάρντο ντα Βίντσι και μια σειρά του Πικάσο. Συνολικά 38 πίνακες και γλυπτά, για τα οποία ο Ρώσος μεγιστάνας πληρώνει έως 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο Πριγκηπάτο, η δικηγόρος του ολιγάρχη συνομιλούσε με τον παυθέντα υπουργό Δικαιοσύνης Ναρμινό, δικαστές και αστυνομικούς, με μηνύματα sms που γέμισαν 30 σελίδες!

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις της υπόθεσης την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Ριμπολόβλεφ φέρεται να έχει εγκαταλείψει τον επίγειο παράδεισο του Πριγκιπάτου και να βρίσκεται στο Σαν Φραντσίσκο μέχρι νεωτέρας…

«Καμία ατασθαλία δεν θα γίνει ανεκτή» δήλωσε ο Αλβέρτος του Μονακό στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στον Ριμπολόβλεφ, ότι είναι πλέον ανεπιθύμητος στο πριγκιπάτο – λέγεται ότι από τότε και στο εξής, ο πρίγκιπας, υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Μονακό σταμάτησαν να απαντούν στις κλήσεις του.

«…Τελικά υπάρχουν μόνο τρία μέρη στα οποία μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Ο Σκορπιός, η Κύπρος και το Μονακό» είχε πει ο ίδιος. Θα πρέπει μάλλον να το ξανασκεφθεί…

Μόνο που τελικά δεν μπόρεσε να κάνει ό,τι ήθελε στο Μονακό, που δεν του παραχώρησε ποτέ την υπηκοότητα που τόσο ήθελε και το πολυπόθητο διαβατήριο, παρά τα εκατομμύρια που επένδυσε.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου