ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ισπανοί υψώνουν την γροθιά τους κατά της καταλανικής ανεξαρτησίας

οι-ισπανοί-υψώνουν-την-γροθιά-τους-κατ-284425

Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι ένθερμοι υποστηρικτές της ενότητας στην Ισπανία για να ξεχυθούν στους δρόμους της χώρας και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο καταλανικό δημοψήφισμα που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας από την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Οι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί όχι μόνο στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ,την εβδομάδα που έρχεται, οι διαδηλώσεις κατά του καταλανικού δημοψηφίσματος θα πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά.

Λίγες ώρες νωρίτερα,η Μαδρίτη δήλωσε για πρώτη φορά συγγνώμη για την αστυνομική βία κατά των Καταναλών την ημέρα του δημοψηφίσματος με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, Ενρίκ Μίγιο,να εκφράζει τη λύπη του.

Από την πλευρά της, η καταλανική κυβέρνηση έχει στυλώσει τα πόδια δείχνοντας πως αυτό που την ενδιαφέρει είναι να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Την ώρα που ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόντ, ετοιμάζεται για την ομιλία του την προσεχή Τρίτη στο κοινοβούλιο της Βαρκελώνης (18.00 τοπική ώρα), η τοπική κυβέρνηση βάζει τις πινελιές σε μια διακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, αγνοώντας επιδεικτικά την δικαστική απόφασης της Μαδρίτης κατά της σύγκλησης του κοινοβουλίου.

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση αυξάνει την οικονομική πίεση σε βάρος της Καταλονίας αφού πέρασε ένα νόμο που κάνει ευκολότερο για τις εταιρείες να μεταφέρουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σε όλη τη χώρα, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην οικονομία της περιφέρειας.

Στο μεταξύ, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Άρτουρ Μας, σε συνέντευξή του στους “Financial Times” υποστήριξε ότι η περιοχή δεν είναι ακόμη έτοιμη για να γίνει πραγματικά ανεξάρτητη, αν και όπως θεωρεί ο ίδιος, κέρδισε το δικαίωμα να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου