ΔΙΕΘΝΗ

Μαρτυρίες φρίκης από το μακελειό στο Λ. Βέγκας. Τουλάχιστον 10 όπλα είχε ο δράστης

μαρτυρίες-φρίκης-από-το-μακελειό-στο-λ-290184

Φρίκη και σοκ έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο μακελειό στις ΗΠΑ. Η επίθεση στο Λας Βέγκας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 58 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 515, είναι η πλέον πολύνεκρη στη χώρα.

Ο δράστης, ο Στίβεν Πάντοκ, πυροβολούσε για αρκετά λεπτά, εναντίον 22.000 ανθρώπων που ήταν σε μουσικό φεστιβάλ κάντρι μουσικής, από τα παράθυρα δωματίου, στον 32ο όροφο ξενοδοχείου. Τα βίντεο που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν τις φρικτές στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι που ήταν εκεί, τρέχοντας πανικόβλητοι μέσα στο χάος, για να σωθούν.

Ο δράστης είχε τουλάχιστον 10 όπλα μαζί του και αυτοκτόνησε τη στιγμή που οι αστυνομικοί έφταναν στο δωμάτιό του. Ακόμη η αστυνομία δεν έχει διαπιστώσει ποια ήταν τα κίνητρα του 64χρονου από τη Νεβάδα. Παρότι το ISIS έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, το FBI ανακοίνωσε ότι δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη που να τον συνδέει με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Πάντοκ δεν είχε ποινικό μητρώο, ενώ δεν είχε πάρει ούτε κλήση.


Ο Στίβεν Πάντοκ (Φωτογραφία: Telegraph)

Ληστής τραπεζών ο πατέρας του

Πάντως, ο πατέρας του δράστη είχε μπει στη λίστα καταζητούμενων του FBI. Ο Μπέντζαμιν Χόσκινς Πάντοκ- ο οποίος έχει πεθάνει- ήταν σε αυτή τη λίστα από το 1969 έως το 1977. Σύμφωνα με το CNN, είχε καταδικαστεί για ληστεία τράπεζας, ενώ παλιότερη αφίσα του FBI τον χαρακτήριζε «ψυχοπαθή» και ανέφερε ότι έχει αυτοκτονικές τάσεις και πρέπει να θεωρείται οπλισμένος και πολύ επικίνδυνος.

Ο αδελφός του μακελάρη δήλωσε σοκαρισμένος με το γεγονός ότι ο αδελφός του σκόρπισε όλο αυτό τον όλεθρο. Υποστήριξε ότι δεν ασχολούνταν με όπλα. Ο Ερικ Πάντοκ πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε να αντιμετώπιζε ο αδελφός του κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, εθισμό σε ναρκωτικά και αλκοόλ ή ζήτημα με χρέη επειδή τζόγαρε.

Παρότι η σύντροφος του δράστη, Μαριλού Ντάνλεϊ, κατονομάστηκε ως πρόσωπο ενδιαφέροντος, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης ενήργησε μόνος του στο ξενοδοχείο. Η Ντάνλεϊ, που βρίσκεται εκτός ΗΠΑ, συνεργάζεται ήδη με τις αρχές.


Η Μαριλού Ντάνλεϊ


Από αυτό το παράθυρο πυροβολούσε ο δράστης

Ο καπνός πρόδωσε τη θέση του

Σύμφωνα με την Washington Post, ο καπνός πρόδωσε το σημείο από το οποίο σκόρπιζε τον θάνατο ο δράστης. Καθώς πυροβολούσε ασταμάτητα, το δωμάτιο του Στίβεν Πάντοκ γέμισε καπνό, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρασφάλειας.

Ετσι, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπόρεσαν να βρουν πού βρίσκονταν μέσα σε περίπου 20 λεπτά, κάτι που θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο αν θα έπρεπε να κάνουν έρευνα σε όλο το ξενοδοχείο των 3.309 δωματίων. Οταν εντόπισαν τη θέση του, χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να μπουν στο δωμάτιο και τον βρήκαν νεκρό.

«Τρέχαμε για τη ζωή μας»

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί, η κεντρική λεωφόρος του Λας Βέγκας μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη.

«Επικράτησε υστερία. Ανθρωποι έπεφταν. Πηδούσαμε τοίχους, πατούσαμε σε αυτοκίνητα, τρέχαμε για τις ζωές μας. Ποτέ δεν έχω φοβηθεί τόσο πολύ», δήλωσε στον Guardian η Τζάκι Χόφινγκ, σοκαρισμένη ακόμη από τα όσα έζησε. «Δύο κορίτσια κρύφτηκαν πίσω από ένα αυτοκίνητο μαζί μας, έξω από τη συναυλία. Αγκαλιαστήκαμε. Η μία ήταν τραυματισμένη στο πόδι από πυροβολισμό, η άλλη στον ώμο. Δεν σταματούσε, οπότε τρέξαμε όλοι μαζί», περιέγραψε η Ντεζιρέ Πράις.

«Είδα μία γυναίκα που είχε χτυπήσει στο πόδι και ο σύντροφός της την έσερνε έξω. Ολοι έτρεχαν, ήταν χάος», είπε από την πλευρά της η Εμιλι Αντερσον.

«Ανθρωποι έπεφταν σαν μύγες»

«Λίγα μέτρα μακριά μου είδα κάποιον με τραύμα από σφαίρα στον λαιμό, χωρίς να κινείται. Από εκεί και μετά οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν… σαν μύγες», δήλωσε η Τέιλορ Μπεντζ στο CNN.

Την ώρα που άρχισαν οι πυροβολισμοί, η Αλεξάντρα Τσέπλακ τηλεφώνησε στον πατέρα της. «Ολοι πεθαίνουν γύρω μου. Πυροβόλησαν έναν φίλο μου… πρέπει να φύγω από εδώ», του είπε πανικόβλητη.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου