ΔΙΕΘΝΗ

Πλοίο που μετέφερε 130 πρόσφυγες Ροχίνγκια ανατράπηκε, 14 οι νεκροί

πλοίο-που-μετέφερε-130-πρόσφυγες-ροχίνγκ-295955

Σκάφος που μετέφερε 130 πρόσφυγες Ροχίνγκια που διέφευγαν από τη βία στη Μιανμάρ ανατράπηκε στον Κόλπο της Βεγγάλης, ανέφερε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το γραφείο του ΔΟΜ στο Μπανγκλαντές, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε πως έχουν ανασυρθεί 14 σοροί γυναικών και παιδιών. Ανάμεσά τους ήταν εννέα παιδιά.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των προσφύγων Ροχίνγκια που έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου ξεπέρασε το συμβολικό όριο των 500.000 ανθρώπων.

«501.800 νέες αφίξεις καταγράφηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου», ανέφεραν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και ΜΚΟ στην έκθεση παρακολούθησης της κατάστασης που συνέταξαν. Στο έγγραφο σημειώνεται, επίσης, πως η ροή των διελεύσεων στα σύνορα έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Τον κίνδυνο εξάπλωσης της βίας και εκτοπισμού περισσότερων μουσουλμάνων Ροχίνγκια τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η βία ενάντια στη μουσουλμανική μειονότητα Ροχίνγκια στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Ραχίν μπορεί να εξαπλωθεί στο κεντρικό τμήμα της Πολιτείας, όπου περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο εκτοπισμού.

Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην πρώτη δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ για την Μιανμάρ εδώ και οχτώ χρόνια, ο Γκουτέρες τόνισε η κατάσταση έχει οδηγηθεί «στην ταχύτερα εξελισσόμενη επείγουσα προσφυγική κρίση, σε έναν ανθρωπιστικό εφιάλτη και εφιάλτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Έχουμε λάβει ανατριχιαστικές μαρτυρίες από όσους δραπέτευσαν – κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», δήλωσε.

«Αυτές οι μαρτυρίες αναφέρουν περιστατικά υπερβολικής χρήσης βίας και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως πυροβολισμούς αδιακρίτως, χρήση ναρκών ενάντια σε αμάχους και σεξουαλική βία», συμπλήρωσε.

Παράλληλα επανέλαβε την έκκλησή του για τη «διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στο δυτικό τμήμα της χώρας και για την «απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας» ιδιαίτερα για τους Ροχίνγκια.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου