ΔΙΕΘΝΗ

Η Λιβύη απειλεί με κατάσχεση τα πλοία των ΜΚΟ

η-λιβύη-απειλεί-με-κατάσχεση-τα-πλοία-τ-297237

Το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης απείλησε την Τετάρτη ότι θα προχωρά στο εξής στην «κατάσχεση» των πλοίων των ΜΚΟ, που κινούνται κοντά στα λιβυκά χωρικά ύδατα για να διασώζουν μετανάστες, χωρίς να έχουν ζητήσει εκ των προτέρων έγκριση των λιβυκών αρχών, έπειτα από ένα επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκησαν οι άνδρες του με το πλήρωμα του σκάφους μιας γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Αυτή τη φορά αποφύγαμε την κλιμάκωση. Στο μέλλον, θα προχωράμε στην κατάσχεση των πλοίων των ΜΚΟ, που δεν σέβονται την εθνική κυριαρχία της Λιβύης», προειδοποίησε ο Αγιούμπ Κάσεμ, εκπρόσωπος του λιβυκού Ναυτικού.

Ο Κάσεμ υπενθύμισε την ανακοίνωση που είχε γίνει τον Αύγουστο, περί της δημιουργίας στα ανοικτά των λιβυκών ακτών μιας περιοχής έρευνας και διάσωσης (SAR), στην οποία το λιβυκό ναυτικό απαγόρευσε οποιαδήποτε είσοδο σε ξένα πλοία χωρίς εξουσιοδότηση, ιδίως σε αυτά των ΜΚΟ.

Το πρωί της Τετάρτης, άνδρες της λιβυκής ακτοφυλακής πλεύρισαν το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Mission Lifeline, το οποίο είχε περισυλλέξει 52 μετανάστες σε μια πρώτη επιχείρησή του μέσα στην περιοχή αυτή, κι επιβιβάστηκαν σε αυτό.

«Δεν είσαστε ευπρόσδεκτοι εδώ», ξεκαθάρισε ένας λίβυος λιμενικός.

«Μας απείλησαν και απαίτησαν να τους παραδώσουμε τους ανθρώπους, κάτι που αρνηθήκαμε», εξήγησε ο πρόεδρος της ΜΚΟ, ο Άξελ Στάγερ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Επρόκειτο πραγματικά για μια πράξη πειρατείας, ανέβηκαν στο πλοίο μας δίχως να ζητήσουν καμιά άδεια».

Από την πλευρά του, καταδικάζοντας για άλλη μια φορά τις «εκστρατείες δυσφήμησης που διεξάγουν οι ΜΚΟ εναντίον του λιβυκού ναυτικού», ο Κάσεμ υποστήριξε ότι το πλοίο αποπειράθηκε να διαφύγει, ενώ ένας λίβυος λιμενικός βρισκόταν ακόμη πάνω σε αυτό.

«Το περιπολικό μας πυροβόλησε στον αέρα για να υποχρεώσει το πλοίο της ΜΚΟ να σταματήσει», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αυτές οι ΜΚΟ οφείλουν να σέβονται την εξουσία μας και την εθνική μας κυριαρχία. Η υπομονή μας έχει φθάσει στα όριά της», συμπλήρωσε.

Η λιβυκή ακτοφυλακή προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της στα ανοικτά της βορειοαφρικάνικης χώρας, σε συνεργασία με το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, έπειτα από χρόνια παντελούς απουσίας οποιουδήποτε ελέγχου.

Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συνεργάζεται στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στα διεθνή ύδατα με το λιβυκό ναυτικό.

Για τους μετανάστες, η ειδοποιός διαφορά είναι ποιος τους σώζει: στις επιχειρήσεις που διεξάγει το ναυτικό της Λιβύης, οδηγούνται πίσω στη χώρα, όπου πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο βίας. Όσοι περισυλλέγονται στις επιχειρήσεις που συντονίζει η Ρώμη μεταφέρονται στην Ιταλία.

Το πρωί της Τετάρτης ένα πλοίο της λιβυκής ακτοφυλακής ανέλαβε την ευθύνη για τη διάσωση των ανθρώπων που επέβαιναν σε δύο υπερφορτωμένα πλεούμενα, 20 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Τρίπολης, και ζήτησε την υποστήριξη του ιταλικού αντιτορπιλικού Doria, που περιπολούσε στην περιοχή και προσέφερε σωσίβια, ανέφερε το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με το ιταλικό ναυτικό, επρόκειτο για μια από τις πρώτες φορές που προσφέρθηκε τεχνική υποστήριξη από ιταλικά πολεμικά, στα οποία δόθηκε η άδεια να μπουν στα λιβυκά χωρικά ύδατα μετά τον Αύγουστο. Η επιχείρηση έγινε «στην περιοχή ευθύνης που ανακηρύχθηκε πρόσφατα από τη Λιβύη», διευκρινίζεται σε ανακοίνωσή του.

Παρότι οι αναχωρήσεις μεταναστών από τη Λιβύη έχουν μειωθεί από τον Ιούλιο, παραμένουν συχνές: την Τρίτη, το ιταλικό Λιμενικό Σώμα συντόνισε τη διάσωση 1.100 και πλέον μεταναστών, που αναμένονται στην Ιταλία.

Μέχρι στιγμής φέτος πάνω από 103.600 μετανάστες έχουν φθάσει στο ιταλικό έδαφος, ένας αριθμός μειωμένος κατά 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Μέσα στο 2017, άλλοι 16.567 μετανάστες έχουν διασωθεί ή αναχαιτιστεί από τη λιβυκή ακτοφυλακή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με τον ΔΟΜ τουλάχιστον 2.470 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου