ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία καλεί το Ιρακινό Κουρδιστάν να ακυρώσει το δημοψήφισμα

η-σαουδική-αραβία-καλεί-το-ιρακινό-κου-304741

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε χθες Τετάρτη τον Μασούντ Μπαρζανί, τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας προκειμένου να αποφευχθούν «νέες κρίσεις».

«Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην περιοχή (τη Μέση Ανατολή) και τους κινδύνους που έχουν ενσκήψει και προκειμένου να αποφευχθούν νέες κρίσεις (…), η Σαουδική Αραβία βασίζεται στη λογική και την εμπειρία του προέδρου Μασούντ Μπαρζανί ώστε να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν» δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Σαουδική Αραβία καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευτούν στον διάλογο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του ιρακινού λαού στο σύνολό του» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SPA.

Το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για την 25η Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να έχει «αρνητικές επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο, στο επίπεδο της ασφάλειας και σε ανθρωπιστικό επίπεδο» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Θα μπορούσε επίσης να «επηρεάσει τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή περιλαμβανομένων των προσπαθειών που καταβάλλονται στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων και κατά των δραστηριοτήτων αυτών των οργανώσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αφού εγκωμίασε τις πολιτικές του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι και του Μπαρζανί, ο εκπρόσωπος Τύπου απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές να «μην λαμβάνουν βιαστικά μέτρα που θα μπορούσαν να περιπλέξουν την κατάσταση στην περιοχή».

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου