ΔΙΕΘΝΗ

Η αστυνομία εισέβαλε στο Συμβούλιο Οικονομικών της Καταλονίας. 12 συλλήψεις

η-αστυνομία-εισέβαλε-στο-συμβούλιο-οι-305692

Στα δυναμικά μέτρα αποτροπής του δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας φαίνεται ότι προχώρησε η κυβέρνηση στη Μαδρίτη. Στην περιοχή πλέον «μυρίζει μπαρούτι» καθώς οι αντιδράσεις των Καταλανών αναμένεται να είναι άμεσες. Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα το δεξί χέρι του αντιπροέδρου της Καταλονίας, της περιοχής της βορειοανατολικής Ισπανίας. Ο Τζοσέπ Μαρία Τζόβε είναι γενικός γραμματέας της αντιπροεδρίας της Καταλονίας.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την κεντρική ισπανική αστυνομία, εκτός από το συμβούλιο Οικονομικών και στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Μέγαρο της τοπικής κυβέρνησης και άλλες διοικητικές έδρες της κυβέρνησης για τον εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά και για να εφαρμοσθεί η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά της Καταλονίας, σε μία προσπάθεια να αναστείλει το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Εθνοφυλακή προέβη σε συλλήψεις 12 προσώπων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της καταλανικής κυβέρνησης. Εκτός από τον Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ, κρατούνται ο ΓΓ του συμβουλίου Οικονομικών Λιουΐς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας, και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για την είσοδο της αστυνομίας στα γραφεία της Τζενεραλιτάτ, πλήθος κόσμου συνέρρευσε έξω από τα συγκεκριμένα σημεία, αποδοκιμάζοντας τους Εθνοφύλακες- αστυνομικούς , φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και μοιράζοντας φυλλάδια με την προτροπή «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι».

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ συγκάλεσε αμέσως έκτακτη σύνοδο της «Γκοβέρν» στην έδρα της για να αποφασισθεί η απάντηση στην εισβολή της Εθνοφυλακής.

Της εισβολής και των συλλήψεων προηγήθηκε η επίσημη ανακοίνωση του Iσπανού υπουργού Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Δύο από τα σημαντικά ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι εάν θα επιστρατεύσει την τοπική αστυνομία (Mossos d’ Esquadra) για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και εάν θα θέσει σε εφαρμογή το έσχατο μέτρο του Άρθρου 155.

Όσον αφορά το θέμα της επιβολής μέτρων καταστολής στην Καταλονία, το εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων PNV έχει απειλήσει ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό εάν η κυβέρνηση επιβάλλει κράτος εξαίρεσης στην Καταλονία.

Πηγή : ΑΠΕ -ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου