ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Στα ίχνη του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης οι αρχές

λονδίνο-στα-ίχνη-του-δράστη-της-τρομοκ-310681

Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η αστυνομία του Λονδίνου έχει ήδη εντοπίσει έναν ύποπτο για το συμβάν σε βαγόνι του μετρό στον σταθμό Πάρσονς Γκριν μέσα από τις εικόνες του συστήματος παρακολούθησης CCTV.

Περισσότερα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, καθώς οι βρετανικές αρχές είναι παραδοσιακά πολύ φειδωλές στην ανακοίνωση τους.

Εκπρόσωπος της Scotland Yard δηλώνει ότι η υπηρεσία δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει γνώση για αυτήν την πληροφορία. Επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις ούτε έχουν κάποια ένδειξη για το ποια οργάνωση μπορεί να κρύβεται πίσω από το χτύπημα.

Η μικρή έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού που σημειώθηκε σε βαγόνι του μετρό στον σταθμό Πάρσονς Γκριν του δυτικού Λονδίνου τραυμάτισε 22 άτομα.

Οι αρχές χαρακτηρίζουν «τρομοκρατικό» το περιστατικό που εκτυλίχθηκε ώρα αιχμής (08:20 τοπική ώρα, 10.20 ώρα Ελλάδος). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη οφείλεται σε αυτοσχέδιο μηχανισμό, που -σύμφωνα με το BBC- περιελάμβανε ωρολογιακό μηχανισμό. Η βόμβα ήταν αυτοσχέδια και είχε σκόπο να σκοτώσει και να τραυματίσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, δεν εξερράγη όμως όπως ήταν προσχεδιασμένο να γίνει, γεγονός που φέρνει στο μυαλό την τρομοκρατική επίθεση του 2007.

Οι 18 από τους 22 τραυματίες έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία και κανενός η ζωή δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο, ενώ το Skynews μεταδίδει ότι υπάρχουν και παιδιά μεταξύ των τραυματιών.

Το θέμα παρακολουθεί στενά η πρωθυπουργός Τερέσα Μέι η οποία ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη των ερευνών. «Η σκέψη μας είναι κοντά στους τραυματίες» έγραψε η πρωθυπουργός στο twitter.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε: «Η πόλη μας έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν θα φοβηθεί ούτε θα ηττηθεί από την τρομοκρατία» και ανέφερε ότι το απόγευμα θα παρευρεθεί σε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα μαζί με την πρωθυπουργό Τερέσα Μέι.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε εκ νέου ηττημένους (loser) τους τρομοκράτες και τόνισε ότι χρειάζεται σκληρότερη αντιμετώπισή τους.

Σε κουβά ο εκρηκτικός μηχανισμός

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε έναν λευκό κουβά ο οποίος φαίνεται με περιείχε εκρηκτικό υλικό αλλά και καλώδια που παραπέμπουν σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

To σημείο της έκρηξης στο γράφημα του GuardianTo σημείο της έκρηξης στο γράφημα του Guardian

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για φωτιά στον λευκό κουβά και μια «μπάλα» φωτιάς που άρχισε να εξαπλώνεται. Αλλες πηγές της αντιτρομοκατικής που επικαλούνται βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο και για δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που δεν έχει εκραγεί.

Οι επιβάτες έτρεχαν να σωθούν. Περίπου 30 με 40 άνθρωποι πήδηξαν μέσα στις γραμμές, και έτρεχαν λέει η 29χρονης Νικόλ Λινέλ.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι βρισκόταν μέσα σε ένα βαγόνι του συρμού όταν άκουσε έναν ήχο που παρέπεμπε σε ανάφλεξη και είδε το διπλανό βαγόνι να τυλίγεται στις φλόγες. Είδε επιβάτες να τρέχουν προς την ίδια πόρτα εξόδου του συρμού και να ποδοπατούνται μετά το συμβάν. Η φωτιά εξαπλωνόταν και στα υπόλοιπα βαγόνια του συρμού λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι δεν άκουσε κάποιον δυνατό κρότο και ότι την στιγμή της έκρηξης το τρένο ήταν κατάμεστο.

Στις εικόνες από το Twitter φαίνονται άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος.

Ο συγκεκριμένος σταθμός του μετρό ανήκει στην γραμμή District Line του υπόγειου σιδηροδρόμου. Εξαιτίας του πανικού που επικράτησε πολλοί επιβάτες ποδοπατήθηκαν μέσα στο σταθμό, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Αμέσως μετά την έκρηξη έσπευσαν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, πάνοπλοι αστυνομικοί και δεκάδες ασθενοφόρα ενώ από την πρώτη στιγμή πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας.

Ο σταθμός Parsons Green βρίσκεται στο Δυτικό Λονδίνο. Εχει διακοπεί η κυκλοφορία των συρμών μεταξύ Earls Court και Wimbledon.

Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή του Parsons Green.

με εγκαύματα επιβάτης του συρμού

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου