ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Απόγονος των Ρομανόφ κατέθεσε μήνυση κατά της προβολής της ταινίας «Ματίλντα»

ρωσία-απόγονος-των-ρομανόφ-κατέθεσε-μ-316420

Μία συγγενής της οικογένειας του τελευταίου Ρώσου τσάρου κατέθεσε μήνυση κατά του Αλεξέι Ουτσίτελ, σκηνοθέτη της ταινίας «Ματίλντα», που αφηγείται τον έρωτα του τσάρου Νικόλαου Β΄ (πριν από τη στέψη του) με μια μπαλαρίνα, ανακοίνωσε το δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης.

«Μια αγωγή για την υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας (του Νικόλαου Β΄) κατατέθηκε από την Όλγα Κουλικόβσκαγια-Ρομάνοβα», χήρα ενός ανιψιού του τελευταίου Ρώσου τσάρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άννα Βόλκοβα, εκπρόσωπος του δικαστηρίου Ακτιάμπρσκι, στην Αγία Πετρούπολη.

Η μήνυση κατατέθηκε στις 21 Αυγούστου σε βάρος της εταιρίας “Rok”, την οποία διευθύνει ο σκηνοθέτης Αλεξέι Ουτσίτελ, η ταινία του οποίου θα βγει στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου, διευκρίνισε.

Η βουλευτής και πρώην εισαγγελέας της Κριμαίας Νατάλια Πακλόνσκαγια, από τους κυριότερους πολέμιους της ταινίας, είχε αναφέρει το βράδυ της Παρασκευής στο Facebook πως κατέθεσε την αγωγή, λέγοντας ότι είχε εξασφαλίσει πληρεξούσιο της Όλγας Κουλικόφσκαγια-Ρομάνοβα, 91 ετών, η οποία ζει στον Καναδά.

Η ταινία «Ματίλντα» που εξιστορεί τον παθιασμένο έρωτα του τσάρου Νικόλαου Β’ με την μπαλαρίνα Ματίλντα Ξεσίνσκα, έχει πυροδοτήσει την οργή θρησκευτικών ηγετών και της Ορθόδοξης εκκλησίας, με κάποιους να έχουν απειλήσει ότι θα πυρπολήσουν τους κινηματογράφους που θα προβάλουν την ταινία.

Παρά την πίεση που έχει ασκηθεί από τους επικριτές της ταινίας, οι ρωσικές αρχές έδωσαν άδεια τον Αύγουστο για τη διανομή της.

Έπειτα από μια πρόσφατη επίθεση εναντίον του κινηματογραφικού στούντιό του στην Αγία Πετρούπολη, ο Ουτσίτελ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τις δυνάμεις της τάξης να «εγγυηθούν την ασφάλεια» των κινηματογραφικών αιθουσών που θα προβάλουν την ταινία του.

Η ταινία προκάλεσε επίσης την οργή των ηγετών των κυρίως μουσουλμανικών δημοκρατιών της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, οι οποίοι αξίωσαν από το υπουργείο Πολιτισμού να απαγορεύσει τη διανομή της στις περιοχές τους στο όνομα του σεβασμού της θρησκευτικής πίστης.

Ο τσάρος, ο οποίος συνελήφθη μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση από τους μπολσεβίκους, εκτελέστηκε μαζί με την οικογένειά του τη νύχτα της 16ης προς 17η Οκτωβρίου 1918. Απαράγραπτες μορφές για ένα μέρος των ρώσων ορθοδόξων, τα εκτελεσθέντα μέλη της οικογένειας Ρομανόφ έχουν ανακηρυχθεί μάρτυρες της ρωσικής Εκκλησίας.

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου