ΔΙΕΘΝΗ

«Λύση Ιράν» προτείνει η Mέρκελ για τη Βόρεια Κορέα

λύση-ιράν-προτείνει-η-mέρκελ-για-τη-βό-318912

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελδηλώνει διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια διπλωματική πρωτοβουλία για να τερματιστεί η κρίση που προκαλούν τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και τονίζει ότι οι συνομιλίες με το Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν το υπόδειγμα μιας τέτοιας διαδικασίας.

«Εάν είναι επιθυμητή η συμμετοχή μας στις συνομιλίες, θα πω αμέσως ναι», δηλώνει η Μέρκελ σε μια συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Η καγκελάριος υπενθυμίζει τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην ιστορική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις το 2015. Τότε, η Γερμανία και τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχαν συμμετάσχει στις συνομιλίες που κατέληξαν στη συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία για την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των περισσότερων κυρώσεων.

Η Μέρκελ σημειώνει ότι για αυτό χρειάστηκε «ένας μακρύς, αλλά σημαντικός χρόνος διπλωματίας» που οδήγησε σε ένα «καλό τέλος» πέρυσι, τη χρονιά που η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή.

«Θα μπορούσα να φανταστώ μια τέτοια διάταξη να χρησιμοποιείται για να τερματιστεί η διένεξη με τη Βόρεια Κορέα. Η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστούν να διαδραματίσουν έναν πολύ ενεργό ρόλο σε αυτό», συνεχίζει.

Η ίδια δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικού όπλου είναι να υπάρξει μια διπλωματική λύση και προσθέτει: «Η έναρξη μιας νέας κούρσας εξοπλισμών στην περιοχή δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός».

Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί και να συμβάλλει στις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης αλλά και «να κάνει ό,τι μπορεί να γίνει όσον αφορά τις κυρώσεις», κρίνει η Μέρκελ στη συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται ότι θα κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν διψήφιο προβάδισμα στους συντηρητικούς των οποίων ηγείται έναντι των Σοσιαλδημοκρατών.

Η Μέρκελ συνομίλησε με ηγέτες ασιατικών κρατών, ανάμεσά τους τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, σχετικά με τη Βόρεια Κορέα αυτήν την εβδομάδα. Η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε γράφει, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή, ότι η καγκελάριος αναμένεται να συζητήσει επίσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το ζήτημα αύριο Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου