ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι απειλούνται από την επιδημία χολέρας

νιγηρία-πάνω-από-1-εκατ-άνθρωποι-απειλ-319967

Τουλάχιστον 1,4 εκατ. άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της βίας των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία ζουν σε «εστίες χολέρας», απροστάτευτοι απέναντι στην επιδημία της φονικής ασθένειας που σαρώνει τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Υπολογίζεται ότι 28 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την χολέρα στην περιοχή, ενώ υπάρχουν ακόμα 837 ύποπτα κρούσματα της ασθένειας.

Συνολικά περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω της βίας ή της έλλειψης τροφής, αναφέρουν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς στην βορειοανατολική Νιγηρία.

Οργανώσεις αρωγής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δήλωσαν στο Thomson Reuters Foundation ότι η περίοδος βροχοπτώσεων είναι πιθανό να ευνοήσει την εξάπλωση της χολέρας στους καταυλισμούς όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές. Σύμφωνα με την UNICEF απειλούνται περίπου 350.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών.

«Η χολέρα είναι έτσι κι αλλιώς βαριά ασθένεια για τα μικρά παιδιά, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται όταν μιλάμε για παιδιά των οποίων η κατάσταση της υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη από τον υποσιτισμό, την ελονοσία ή άλλες ασθένειες», υπογράμμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της UNICEF στη Νιγηρία, η Περνίλ Άιρονσαϊντ. «Η χολέρα αποτελεί μία ακόμα απειλή για πολλά παιδιά στην βορειοανατολική Νιγηρία τα οποία αγωνίζονται σήμερα για να επιβιώσουν», προσέθεσε η Άιρονσαϊντ.

Η ασθένεια, που εξαπλώνεται μέσα από μολυσμένο φαγητό και πόσιμο νερό, προκαλεί διάρροια, ναυτία και εμετούς. Μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί, ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να θεραπευτούν αν αντιμετωπιστεί άμεσα με άλατα επανενυδάτωσης.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της δράσης της Μπόκο Χαράμ, τουλάχιστον 2,2 εκατ. έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και 5,2 εκατ. στα βορειοανατολικά αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων, ενώ δεκάδες χιλιάδες ζουν σε συνθήκες πείνας, κατά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου