ΔΙΕΘΝΗ

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέα εκτόξευση πυραύλου. 50 κιλοτόννοι η ισχύς της βόμβας υδρογόνου

η-βόρεια-κορέα-ετοιμάζει-νέα-εκτόξευσ-327477

Αποφασισμένοι να προκαλέσουν όσο γίνεται περισσότερο φαίνεται πως είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η Βόρεια Κορέα.

Η διεθνής κοινότητα «βράζει» ακόμα από την ισχυρότατη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ και η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει ακόμη ένα «χτύπημα».

Την εκτόξευση ενός, ακόμη, βαλλιστικού πυραύλου (ICBM). Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Νότια Κορέα.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εντόπισε ενδείξεις για την προετοιμασία νέας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Δεν διευκρίνισε όμως τον πιθανό χρόνο και το τόπο πραγματοποίησής της.

Πυρηνική δοκιμή 50 κιλοτόννων

Όλα αυτά ενώ έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την δοκιμή βόμβας υδρογόνου που έκανε την Κυριακή (03.09.2017) η Βόρεια Κορέα.

Ανώτατος αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε, κατά τη διάρκεια επείγουσας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, ότι η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήταν ισχύος 50 κιλοτόννων!

«Η ισχύς της έκρηξης της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής εκτιμάται στους 50 κιλοτόννους», είπε. Ήταν η ισχυρότερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή.

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι η δοκιμή αφορούσε θερμοπυρηνική βόμβα που έχει τη δυνατότητα να οπλίσει διηπειρωτικό πύραυλο.

Η ποσότητα αυτή ενέργειας σημαίνει ότι η δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο 2016, και περισσότερο από τρεις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο πραγματικά για βόμβα υδρογόνου και δήλωσε ότι φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε «ποικιλία πυρηνικών υλικών».

«Αναπτύξτε πυρηνικά!»

Η Νότια Κορέα «απαντώντας» στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, έκανε τα ξημερώματα της Δευτέρας (04.09.2017) ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η άσκηση περιείχε και προσομοίωση επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας στην Ανατολική Θαλάσσα.

Και ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα, νοτιοκορεατική εφημερίδα ζήτησε από την κυβέρνηση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη σχέση της χώρας με την Ουάσινγκτον.

Η Νότια Κορέα, όπου βρίσκονται 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες, απαγορεύεται να αναπτύξει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας με τις ΗΠΑ που υπεγράφη 1974.

Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να την προστατεύουν με την «πυρηνική τους ομπρέλα».

Με την πυρηνική απειλή πιο έντονη από ποτέ, κάποιοι Νοτιοκορεάτες τάσσονται υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας.

«Τη στιγμή που τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται πάνω από το κεφάλι μας, δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να εξαρτόμαστε από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ», έγραψε στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα Donga Ilbo.

Η συμφωνία του ’74

Ο αμερικανικός στρατός είχε εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Νότια Κορέα μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-53), όμως τα απέσυρε το 1991 όταν Βόρεια και Νότια Κορέα είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους για αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Πλέον αυτή η συμφωνία είναι κενή νοήματος, εκτιμά η Donga Ilbo.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιμένουμε σε αυτή τη συμφωνία», καθώς πλέον ζούμε «την αποπυρηνικοποίηση της Νότιας Κορέας» και όχι «την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τονίζει η εφημερίδα. Ασκηση της Σεούλ μετά την πυρηνική δοκική από τη Βόρεια Κορέα

Η Σεούλ, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν θα πρέπει να διστάσει να επιτρέψει την επιστροφή των αμερικανικών, τακτικών, πυρηνικών όπλων, καθώς και να ξεκινήσει την ανάπτυξη δικών της.

Μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα ο πρόεδρος της Νότιας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να συζητηθεί το ενδεχόμενο «ανάπτυξης των πιο ισχυρών στρατηγικών στρατιωτικών μέσων του αμερικανικού στρατού», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Αν και κάποιοι εκτίμησαν ότι με αυτό τον τρόπο αναφερόταν στα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, το γραφείο του Μουν επανέλαβε την επίσημη θέση της Νότιας Κορέας υπέρ της αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Πιο σκληρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συμφώνησαν να επιδιώξουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ.

«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα μεταξύ τους, αλλά και με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου Παρκ Σου Χιούν.

Παράλληλα, Μουν και Άμπε υπογράμμισαν ότι πρέπει «να επιβληθούν οι πιο ισχυρές κυρώσεις και να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Παρκ.

Ο Μουν στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Άμπε, που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, τόνισε ότι χρειάζεται να ληφθούν «πιο ουσιαστικά μέτρα», ώστε η Πιονγκγιάνγκ να «κατανοήσει την πίεση».

Επικοινωνία και με τον Τραμπ

Εκτός από τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μίλησε και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Αμπε και Τραμπ συζήτησαν για τη Βόρεια Κορέα

«Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ότι είναι δυνατόν να γίνει, προκειμένου ν’ αμυνθεί κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα, αλλά και για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής της άμυνας.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου