ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν με επέμβαση, η Νότια Κορέα κάνει ασκήσεις

οι-ηπα-απειλούν-με-επέμβαση-η-νότια-κορ-327803

Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το “καυτό” ζήτημα με τις δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για διπλωματική λύση, έστω και με την επιβολή κυρώσεων, θέση που επιθυμεί σχεδόν σύσσωμη η Ευρώπη. Οι ΗΠΑ χθες προειδοποίησαν ξεκάθαρα με “μαζική στρατιωτική επέμβαση, εάν απειληθούν οι ίδιες ή σύμμαχοί τους.

Η ένταση στη χερσόνησο της Κορέας βρίσκεται στα ύψη. Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν νωρίς το πρωί ασκήσεις ως αντίδραση στις κινήσεις της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια έθεσαν ως στόχο την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η χθεσινή (Κυριακή) δοκιμή.

Επιπλέον, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ότι είναι δυνατόν, ώστε να αμυνθεί κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα, αλλά και για να αναπτύξει την αντιπυραυλική της άμυνας.

Η δήλωση αυτή του Άμπε έγινε μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον να συνεργαστούν στενά για να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Βόρεια Κορέα μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν συμφώνησαν επίσης, σήμερα, στην ανάγκη επιβολής από τον ΟΗΕ σκληρότερων διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από εχτές Κυριακή έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επίθεσης στη Βόρεια Κορέα. Σε βίντεο που αναπαράγει το δίκτυο NBC, δημοσιογράφος ρωτά τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ εάν σκοπεύει να επιτεθεί στην Πιονγιάνγκ, με τον Τραμπ να του απαντά «θα δούμε».

Μετά τη συνάντηση που είχε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις είπε στους δημοσιογράφους πως «Ο Τραμπ ενημερώθηκε για τις στρατιωτικές μας επιλογές». Ο Μάτις ανακοίνωσε μετά τη σύσκεψη που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάικ Πενς και στρατιωτικούς ότι κάθε εχθρική ενέργεια απέναντι στους συμμάχους των ΗΠΑ ή τις ίδιες τις ΗΠΑ και τα εδάφη της θα αντιμετωπιστεί με «μαζική στρατιωτική απάντηση που θα είναι αποτελεσματική και σαρωτική».

Στον αντίποδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε είδος έκκλησης προς τη διεθνή κοινότητα να “μην υποκύψει σε συναισθήματα, να ενεργήσουμε με τρόπο ήρεμο και μετρημένο” και σημείωσε πως τα προβλήματα της κορεατικής χερσονήσου «δεν πρέπει να διευθετηθούν παρά μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα“, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου