ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός ο «μακελάρης» της Βαρκελώνης

νεκρός-ο-μακελάρης-της-βαρκελώνης-347599

Νεκρός από πυρά αστυνομικών έπεσε πριν λίγο ο μακελάρης της Βαρκελώνης Γιουνές Αμπουγιακούμπ στο Σαντ Σαντούρνι Ντ’ Ανόια, μια πόλη περίπου μια ώρα έξω από την Βαρκελώνη.

Οπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν καθώς ο 22χρονος φορούσε ζώνη με εκρηκτικά.

Η πόλη όπου σκοτώθηκε ο δράστης, βορειοανατολικά της ΒαρκελώνηςΗ πόλη όπου σκοτώθηκε ο δράστης, βορειοανατολικά της Βαρκελώνης

Στο σημείο έχουν σπεύσει πυροτεχνουργοί προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ζώνη που φορούσε ο ύποπτος ήταν πραγματικά παγιδευμένη με εκρηκτικά ή αν ήταν ψεύτικη, όπως εκείνες που φορούσαν οι τρομοκράτες που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στο Καμπρίλς. Χρησιμοποιούν ένα ρομπότ προκειμένου να πλησιάσουν με ασφάλεια στον ύποπτο.

«Είναι επικίνδυνος και μπορεί να είναι οπλισμένος» ενημέρωνε νωρίτερα μέσω του Twitter η ισπανική αστυνομία σχετικά με τον Αμπουγιακούμπ που οδηγούσε το μοιραίο βαν το οποίο σκόρπισε τον θάνατο, στις 17 Αυγούστου.

Ο οδηγός του βαν όπως σημειώνει σε ανάρτησή της η αστυνομία της Καταλονίας έχει κανονική σωματική διάπλαση, έχει ύψος 1,80, σκούρα επιδερμίδα κοντά μαλλιά και πιθανόν έχει γενειάδα.

Ο άνδρας έριξε ένα αυτοκίνητο πάνω στο πλήθος την περασμένη Πέμπτη, διέφυγε από το σημείο με τα πόδια προτού μαχαιρώσει αργότερα μέχρι θανάτου έναν άνδρα και πάρει το αυτοκίνητό του για να διαφύγει.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση του βαν στη Ράμπλας, ενώ άλλη μία γυναίκα σκοτώθηκε σε ξεχωριστή επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησαν ισλαμιστές μαχητές μερικές ώρες αργότερα στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς.

Η αστυνομία θεωρεί τώρα πως ο απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις ανέρχεται στους 15, περιλαμβανομένου του ισπανού άνδρα ο οποίος μαχαιρώθηκε στο αυτοκίνητό του ενώ προσπαθούσε να σταθμεύσει.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν πως ο Αμπουγιακούμπ πήρε το αυτοκίνητο, έπεσε πάνω σε αστυνομικούς σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην πόλη και στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα με τον νεκρό στο εσωτερικό του.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου πως ένα άλλο περιστατικό βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βαρκελόνη σήμερα σχετικά με ένα ύποπτο σακίδιο σε ένα λεωφορείο, όμως η αστυνομία επιβεβαίωσε αργότερα ότι επρόκειτο για λάθος συναγερμό.

Ο ιμάμης

Εν τω μεταξύ προβληματισμό και ανησυχία έχει δημιουργήσει στις βελγικές αρχές η πληροφορία ότι ο ιμάμης Αμπντελακί Ες Σατί που φέρεται ως υπαίτιος για τη ριζοσπαστικοποίηση των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, διέμεινε μερικούς μήνες πέρυσι στη βελγική πόλη Βιλβόρντ, η οποία θεωρείται λίκνο της εγχώριας ισλαμικής τρομοκρατίας. Η σχετική είδηση απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του βελγικού Τύπου (De Morgen: «Τι έκανε αυτός ο άνθρωπος στο Vivoorde;», De Standaard: «Τι έκανε ο ύποπτος ιμάμης στη χώρα μας;»).

Τι φοβάται το Βέλγιο

Επισημαίνεται πως η βελγική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς έκανε ο ιμάμης στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα ίχνη του μέντορα των τρομοκρατών της Βαρκελώνης χάθηκαν ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Όπως, τέλος, σημειώνεται οι δεσμοί που εμφανίζονται να έχουν οι τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν τη Βαρκελώνη με το Βέλγιο δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, καθώς τον Απρίλιο η ισπανική Αστυνομία είχε συλλάβει εννέα άτομα που φέρονται να ανήκουν στην ίδια ομάδα που οργάνωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου