ΔΙΕΘΝΗ

«Ντροπή» οι απελάσεις στη Γαλλία

ντροπή-οι-απελάσεις-στη-γαλλία-503841

Κατακεραυνώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυβέρνηση Σαρκοζί για τις μαζικές απελάσεις των Ρομά και ανακοινώνει ότι εξετάζει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η κοινοτική επίτροπος Δικαιοσύνης Βιβάν Ρέντινγκ χαρακτηρίζει «αισχρή» τη μεταχείριση των Ρομά και κατηγορεί το Παρίσι για διπροσωπία.

«Έκπληκτη» δηλώνει η Γαλλία για τις επικρίσεις της Κομισιόν, αλλά «αρνείται την αντιπαράθεση» κατά δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Η Γαλλία ποτέ δεν απέλασε κάποιον με βάση την εθνικότητά του, λέει από πλευράς του ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν.

Λίγες ημέρες μετά το βαρύ «κατηγορώ» των ευρωβουλευτών κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απραξία και αποτυχία να προστατεύσει εκατοντάδες Ρομά που απελαύνονται στη Γαλλία, η επίτροπος Ρέντινγκ δήλωσε ότι είναι «αισχρές» οι γαλλικές ενέργειες και πιθανότατα παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για την πολιτική των διακρίσεων.

«Φτάνει πια», δήλωσε η Ρέντινγκ απευθυνόμενη στη Γαλλία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, εκτιμώντας πως η στάση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία απέκρυψε την ύπαρξη μιας εγκυκλίου που βάζει ειδικά στόχο τους Ρομά για τις απελάσεις, «είναι ντροπή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου