ΔΙΕΘΝΗ

Βιρτζίνια: Ενας νεκρός στις συγκρούσεις εθνικιστών-αντιρατσιστών

βιρτζίνια-ενας-νεκρός-στις-συγκρούσε-358333

Ένα όχημα έπεσε σήμερα πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος στο Σάρλοτσβιλ, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και να τραυματιστούν περίπου 20 άλλοι, αφού οι Αρχές απαγόρευσαν μια εκδήλωση ακροδεξιών οργανώσεων σε αυτήν την πόλη στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Την είδηση για τον νεκρό μετέδωσε ο δήμαρχος της πόλης Σάρλοτσβιλ, Mike Signer, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του οχήματος συνελήφθη. «Είμαι αγανακτισμένος και αποτροπιασμένος από το γεγονός της πρόσκρουσης του οχήματος που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων» έγραψε αρχικά ο Μάικ Σίγκνερ σε μήνυμα στο Twitter.

«Είμαι συντετριμμένος που μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε», ήταν το tweet που ανήρτησε ο δήμαρχος της αμερικανικής πόλης μισή ώρα αργότερα.

Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που κυκλοφόρησε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται ένα αυτοκίνητο σκούρου χρώματος να προσκρούει με βία στο πίσω μέρος του ενός άλλου αυτοκινήτου, κατόπιν να κάνει όπισθεν και να πέφτει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Σε άλλες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνονται οι τραυματίες που κείτονται στο έδαφος.

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή είδε τραυματισμένους ανθρώπους πεσμένους στο οδόστρωμα, άλλους ανθρώπους να κλαίνε, ενώ ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα σπεύδουν στην περιοχή.

«Περπατούσαμε στον δρόμο όταν ένα αυτοκίνητο, μαύρο ή γκρι, έπεσε πάνω μας. Παρέσυρε όλο τον κόσμο. Κατόπιν έκανε όπισθεν τραυματίζοντας και άλλους. Εκεί πίσω είναι ένα κορίτσι, προσπαθούν να το επαναφέρουν» αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Ένα κορίτσι που κείτεται στο έδαφος έχει ακρωτηριαστεί. Ήταν εσκεμμένη ενέργεια, σκόπιμα έκανε όπισθεν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η Daily Mail, ένας διαδηλωτής φέρεται να πέταξε μία πέτρα στο αυτοκίνητο, κίνηση που προκάλεσε τον οδηγό να ρίξει το όχημα πάνω στον κόσμο και στη συνέχεια να απομακρυνθεί.

Η τοπική αστυνομία από την πλευρά της ενημέρωσε ότι τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι και ότι τρία οχήματα ενεπλάκησαν στη συντριβή.

Αμέσως μόλις το αυτοκίνητο προσέκρουσε πάνω στο πλήθος και το προπορευόμενο όχημα, ο κόσμος άρχιζε να φωνάζει και να καλεί απεγνωσμένα για ιατρική βοήθεια.

«Ναι, ήταν σκόπιμο. Με περίπου 65 χιλιόμετρα την ώρα, χτύπησε περίπου 15 -20 άτομα, τράκαρε δύο αυτοκίνητα μπροστά του και στη συνέχεια έκανε πίσω και έφυγε επιτάχυνε ενώ οι αστυνομικοί στέκονταν στην άκρη του δρόμου και δεν έκαναν τίποτα», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Charlottesville

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσαν οι αρχές, νωρίτερα σήμερα, το Charlottesville στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ, έπειτα από τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών ακροδεξιών ομάδων.

Οι ακροδεξιές ομάδες θα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της «Unite the Right» ενάντια στα σχέδια απομάκρυνσης του αγάλματος του στρατηγού του Εμφύλιου Robert E Lee ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της δουλείας, ωστόσο η αστυνομία απαγόρευσε την συγκέντρωση λόγω των συγκρούσεων.

Όπως αναφέρει το BBC στην πόλη ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ακροδεξιές ομάδες και ομάδες αντι-διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν απέναντι τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Σε αυτό το κλίμα έντασης, αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι πρόκλησης σοβαρότερων επεισοδίων, καθώς πολλοί από τους διαδηλωτές κράδαιναν όπλα. Η οπλοκατοχή επιτρέπεται από τον νόμο στην πολιτεία της Βιρτζίνιας.

Μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με στρατιωτική περιβολή, κρατώντας ημιαυτόματες καραμπίνες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Μπροστά στις ταραχές, οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αποφάσισαν λίγο πριν από το απόγευμα τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) να απαγορεύσουν την προγραμματισμένη εκδήλωση και να προχωρήσουν στην εκκένωση του δημοτικού πάρκου όπου θα γινόταν. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου προχώρησαν σε προσαγωγές προσώπων.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών, ήθελαν να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής του Σάρλοτσβιλ να ξηλωθεί από το πάρκο το άγαλμα ενός στρατηγού υπέρμαχου της δουλείας.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ από την πλευρά του κήρυξε το μεσημέρι την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την κινητοποίηση κι ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων.

Ο Μακόλιφ είχε απηύθυνε χθες έκκληση προς τους κατοίκους να μην προσέλθουν σε αυτή τη συγκέντρωση.

«Πολλοί άνθρωποι αναμένονται (το Σάββατο) στο Σάρλοτσβιλ θέλοντας να εκφράσουν ιδέες που πολλοί άνθρωποι, περιλαμβανομένου εμού, θεωρούν απαίσιες. Εφόσον το κάνουν ειρηνικά, είναι δικαίωμά τους» είχε υπογραμμίσει.

Την Παρασκευή μια ομάδα διαδηλωτών με το σύνθημα «White Lives Matter» έκαναν πορεία και πέρασαν μπροστά από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Ο δήμαρχος του Charlottesville καταδίκασε την πορεία χαρακτηρίζοντάς της «παρέλαση μίσους».

Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ καταδικάζουν το «μίσος» στη συγκέντρωση των ακροδεξιών

Τα επεισόδια στη Βιρτζίνια προκάλεσαν και την παρέμβαση της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ η οποία σε μήνυμά της ανέφερε: «Η χώρα μας ενθαρρύνει την ελευθερία του λόγου, αλλά ας επικοινωνήσουμε χωρίς μίσος στις καρδιές μας. Κανένα καλό δεν βγαίνει από την βία».

Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε σήμερα το μίσος και τις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν σε μια εκδήλωση ακροδεξιών οργανώσεων στο Σάρλοτσβιλ.

«Πρέπει ΟΛΟΙ μας να ενωθούμε και να καταδικάσουμε όλα όσα αντιπροσωπεύει το μίσος. Δεν υπάρχει θέσει στην Αμερική για αυτού του είδους τα βίαια επεισόδια» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την απαγόρευση της συγκέντρωσης και την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Βιρτζίνια.

Νέο μήνυμα Τραμπ: Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα τις βίαιες ταραχές που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 19 στο Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης ομάδων ακροδεξιών, χωρίς να θέλει ωστόσο να αποδώσει ευθύνες στους ακροδεξιούς ή τους αντιρατσιστές διαδηλωτές με τους οποίους συνεπλάκησαν.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την τεράστια επίδειξη μίσους, δογματισμού και βίας που προήλθε από διάφορες πλευρές» τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος από το Μπέντμινστερ (Νιου Τζέρσεϊ), όπου βρίσκεται σε διακοπές.

«Έχει περάσει πολύς καιρός που η χώρα μας γνώρισε κάτι τέτοιο. Δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, αυτό δε συνέβη εδώ και πολύ καιρό» τόνισε.

«Πιστεύω, όπως όλος ο κόσμος, ότι οι πληγές της χώρας μας θα επουλωθούν και θα επουλωθούν» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Πηγή: iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου