ΔΙΕΘΝΗ

Ταραχές στην Κένυα μετά την επανεκλογή του Κενυάτα

ταραχές-στην-κένυα-μετά-την-επανεκλογ-359425

Eκτεταμένη χρήση δακρυγόνων έκανε απόψε η αστυνομία της Κένυας για να διαλύσει διαδηλωτές στην πόλη Κισούμου, στο δυτικό τμήμα της χώρας, που αποτελεί προπύργιο της αντιπολίτευσης, καθώς και στη Μαδάρε, μια παραγκούπολη στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές ξέσπασαν ενώ δεν είχαν περάσει παρά μερικά λεπτά από τη στιγμή που η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα κέρδισε νέα πενταετή θητεία στις εκλογές αυτής της εβδομάδας, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης περί νοθείας και την απαίτησή της να ανακηρυχθεί νικητής της αναμέτρησης ο δικός της υποψήφιος, ο Ράιλα Οντίνγκα.

Πέραν των επεισοδίων υπάρχουν πληροφορίες για λεηλασίες στη Μαδάρε.

Τα αποτελέσματα

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα επανεξελέγη για μια δεύτερη πενταετή θητεία συγκεντρώνοντας το 54,27% των ψήφων, έναντι 44,74% του βασικού του αντιπάλου Ράιλα Οντίνγκα, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας. «Ανακηρύσσω επομένως τον Ουχούρου Κενυάτα (…) εκλεγμένο πρόεδρο», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Ουαφούλα Τσεμπουκάτι.
Ο Κενυάτα έτεινε κλάδο ελαίας στην αντιπολίτευση αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής, καλώντας να υπάρξει εθνική ενότητα και ηρεμία στη χώρα εν μέσω μιας εξαιρετικά τεταμένης πολιτικής ατμόσφαιρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου