ΔΙΕΘΝΗ

Τη μέρα που άλλαξαν όλα στον κόσμο

τη-μέρα-που-άλλαξαν-όλα-στον-κόσμο-504911

Εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν το Σάββατο από την ημέρα που ο κόσμος παρακολουθούσε, κυρίως από τις οθόνες των τηλεοράσεων, τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και το αμερικανικό Πεντάγωνο με περισσότερους από 3.000 νεκρούς.

Ήταν 8:45 το πρωί, όταν το πρώτο αεροσκάφος της American Airlines προσκρούει στο, βόρειο Πύργο. Το κτίριο από τον 75ο όροφο και πάνω τυλίγεται στις φλόγες.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03, ένα δεύτερο αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας προσκρούει στο νότιο Πύργο, με την εικόνα να καταγράφεται «ζωντανά» από τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους που έχουν σπεύσει στην περιοχή για να καλύψουν την είδηση.

Ο κόσμος παρακολουθούσε μουδιασμένος τις εικόνες, με πιο συγκλονιστική εκείνη των ανθρώπων που έπεφταν στο κενό για να «σωθούν» από τις φλόγες και τις υψηλές θερμοκρασίες των φλεγόμενων Πύργων.

Σωτηρία για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στους ορόφους πάνω από το σημείο πρόσκρουσης, απλά δεν υπήρχε.

Το χρονικό της τραγωδίας συνεχίστηκε λίγα λεπτά αργότερα, όταν μία ακόμα πτήση της American Αirlines, με αφετηρία την Ουάσιγκτον, προσκρούει στο Πεντάγωνο.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, οι Δίδυμοι Πύργοι θα καταρρεύσουν καταστρέφοντας και άλλα κτίρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, ένα τέταρτο αεροσκάφος της United Airlines έπεφτε σε ακατοίκητη περιοχή στην Πενσυλβάνια. Εικάζεται ότι στόχος εκείνου του αεροσκάφους ήταν ο Λευκός Οίκος.

Η 11η Σεπτεμβρίου 2010 βρίσκει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αντιμέτωπο με την ίδια προτεραιότητα που είχε και ο προκάτοχός του: η σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως και του υπαρχηγού της οργάνωσης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
 
Εχθρός η Αλ Κάιντα

«Είναι σημαντικό να δούμε ότι εχθρός μας δεν είναι το Ισλάμ, είναι η Αλ Κάιντα» δήλωσε πρόσφατα, αναγνωρίζοντας ότι το Γκουαντάναμο, η φυλακή που «γεννήθηκε» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν έκλεισε όσο γρήγορα έπρεπε.

Στη Νέα Υόρκη οι κάτοικοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι για το αν κοντά στο «Σημείο Μηδέν» πρέπει να δημιουργηθεί ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο και τέμενος.

Προτεραιότητα των ΗΠΑ παραμένει η σύλληψη ή η εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα μία ημέρα πριν την μαύρη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπιν Λάντεν κρύβεται «σε βαθιά παρανομία» επειδή οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν με κάθε τρόπο την Αλ Κάιντα. Η ίδια η οργάνωση, πρόσθεσε, είναι «κλεισμένη σε μία τρύπα» και αυτό κάνει δυσκολότερη τη λειτουργία της αν και πάλι υπάρχει η πιθανότητα μεμονωμένα άτομα ή ομάδες να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι τα καλύτερα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και επίλεκτες ομάδες των ειδικών δυνάμεων εργάζονται συνεχώς για τη σύλληψη του καταζητούμενου Μπιν Λάντεν όπως και του υπαρχηγού της οργάνωσης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Παρά ταύτα, αν και τόνισε ότι η σύλληψη του Μπιν Λάντεν θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Είναι σημαντικό να δούμε ότι «εχθρός μας δεν είναι το Ισλάμ, είναι η Αλ Κάιντα», υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνάρτηση με τις πρόσφατες υποθέσεις της κατασκευής τεμένους κοντά στο Σημείο Μηδέν στη νέα Υόρκη και της επιδίωξης πάστορα στη Φλόριντα να κάψει το Κοράνι, πρωτοβουλία που ήδη αποσύρθηκε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να δικαιολογήσει το ότι δεν υλοποιήθηκε ακόμα μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του για το κλείσιμο της φυλακής στη βάση του Γκουαντάναμο, κάτι που σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να είχε συμβεί.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου