ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Ο πρίγκιπας Henrik αρνείται να θαφτεί δίπλα στη βασίλισσα σύζυγό του

δανία-ο-πρίγκιπας-henrik-αρνείται-να-θαφτεί-370769

Ξάφνιασε τους υπηκόους του στη Δανία ο 83χρονος πρίγκιπας Henrik, σύζυγος της Βασίλισσας Μαργαρίτας, ο οποίος διεμήνυσε ότι όταν πεθάνει δεν θέλει να τον θάψουν δίπλα στην βασίλισσα σύζυγό του, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του που δεν έγινε ποτέ βασιλιάς.

Ο Henrik, ηλικίας 83 ετών, παντρεύτηκε τη Βασίλισσα Μαργαρίτα το 1967 και αργότερα ονομάστηκε σύζυγος πρίγκιπας. Επανειλημμένα όμως έχει εκφράσει την επιθυμία να ονομαστεί βασιλιάς σύζυγος.

“Δεν είναι μυστικό ότι ο πρίγκιπας για πολλά χρόνια ήταν δυσαρεστημένος με το ρόλο του και τον τίτλο που του έχει απονεμηθεί στη δανική μοναρχία. Αυτή η δυσαρέσκεια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια “, δήλωσε η επικεφαλής των επικοινωνιών του παλατιού, Λένε Μπάλλεμπι.

“Για τον πρίγκιπα, η απόφαση να μην ταφεί δίπλα στη βασίλισσα είναι η φυσική συνέπεια της μη εξομοιώσεως με τη σύζυγό του – επειδή δεν έχει τον τίτλο και τον ρόλο που επιθυμεί”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτή η απόφαση έγινε δεκτή από τη βασίλισσα.

Ο πρίγκιπας Henrik αποχώρησε πέρυσι και παραιτήθηκε από τον τίτλο του πρίγκιπα. Από τότε συμμετέχει σε πολύ λίγα επίσημα καθήκοντα και πλέον περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του στον ιδιωτικό αμπελώνα του στη Γαλλία, αν και εξακολουθεί να είναι παντρεμένος με τη βασίλισσα και να ζουν επισήμως μαζί.

Μέχρι την επίσημη δήλωση του πρίγκιπα, αναμενόταν ότι θα θαφτεί δίπλα στην βασίλισσα στον καθεδρικό ναό της Roskilde σε σαρκοφάγο του Δανού καλλιτέχνη Bjørn Nørgaard.

Ο Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στο Talence, κοντά στο Μπορντό, και συνάντησε τη Μαργαρίτα, ενώ ήταν τοποθετημένος στο Λονδίνο ως διπλωμάτης.

Όταν την παντρεύτηκε άλλαξε το όνομά του σε Henrik, παραιτήθηκε από την γαλλική ιθαγένεια και άλλαξε το θρήσκευμά του από καθολικός σε προτεστάντης. Τελικά, όπως φαίνεται, του έμεινε το παράπονο που τόσες θυσίες δεν αναγνωρίστηκαν.

Πηγή: Guardian.co.uk

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου