ΔΙΕΘΝΗ

Ιερουσαλήμ: Το Ισραήλ απέσυρε όλα τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας

ιερουσαλήμ-το-ισραήλ-απέσυρε-όλα-τα-επ-380759

Ξηλώθηκαν από τους ισραηλινούς και τα τελευταία από τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας που είχαν εγκαταστήσει στο Όρος του Ναού (Χαράμ αλ Σαρίφ), γεγονός που είχε προκαλέσει διαδηλώσεις και συγκρούσεις αστυνομικών με Παλαιστίνιους.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν απομακρυνθεί οι πύλες που λειτουργούν ως ανιχνευτές μετάλων. Οι Ισραηλινοί είχαν τοποθετήσει τις πύλες, προκειμένου να σταματήσουν -όπως έλεγαν- τη διακίνηση όπλων.

Επιπλέον στο σημείο εκείνο στις 14 Ιουλίου είχε σημειωθεί φονική επίθεση εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε ανακοινώσει ότι «παγώνει» κάθε επαφή με το Ισραήλ ενόσω ισχύουν τα μέτρα ασφαλείας.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Νετανιάχου ανακίνησε τον φόβο των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της Πλατείας των Τεμένων, του πιο ιερού τόπου του ιουδαϊσμού, με το όνομα Όρος του Ναού.

Οι ισραηλινές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν το status quo, βάσει των σιωπηρών όρων του οποίου οι μουσουλμάνοι μπορούν να πηγαίνουν όλες τις ώρες εκεί και οι εβραίοι να εισέρχονται συγκεκριμένες ώρες, χωρίς να προσεύχονται.

Το Ισραήλ ελέγχει τις εισόδους, αλλά η διαχείριση του ιερού τόπου επαφίεται στην Ιορδανία.

Μάλιστα λίγες μόλις μέρες μετά την εφαρμογή των μέτρων, σημειώθηκε επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ στην ιορδανική πρωτεύουσα με δύο Ιορδανούς νεκρούς.

Τελικά, το πρωί της Πέμπτης απομακρύνθηκαν τα κιγκλιδώματα και οι σκαλωσιές.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου